Відомий український лікар Євген Комаровський детально розповів про простудні захворювання. Педіатру поставила запитання українка, син якої дуже часто хворіє на простуду, в тому числі бронхіт.

Стурбована мама розповіла, що її 11-місячна дитина хворіє фактично щомісяця і кожного разу їй призначають антибіотики. Жінка підозрює, що можливо інфекції додому приносить із дитячого садочку старша донька.

Євген Комаровський

Лікар Комаровський пояснив, що застуда є хворобою, пов'язаною із переохолодженням. Але оскільки вкрай малоймовірно, що 11-місячна дитина може так часто мерзнути, скоріш за все причиною бронхіту є інфекції, які приносить старша донька. І найчастіше це ГРВІ, тобто гострі респіраторні вірусні інфекції.

"Вірусні інфекції ніколи й ні за яких обставин не лікуються антибіотиками, тим більше в ін'єкціях. Головне, що ви повинні зрозуміти: дитина при нормальному лікуванні не особливо боїться ГРЗ, набагато більше навантаження на організм — це саме лікування ГРЗ ліками. А нормально лікувати ГРЗ — це означає створити умови, щоб дитина з мінімальними втратами для здоров'я впоралася з хворобою, тобто менше годувати, якнайбільше поїти, підтримувати режим прохолодного повітря, промивати носа сольовими розчинами", - відповів Комаровський. Євген Комаровський

Популярні новини зараз

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

Євген Комаровський

Лікар зазначає, що у переважній більшості випадків такого лікування буде достатньо, щоб дитина благополучно одужала за 4-5 днів.

"Якщо вам вистачить витримки та вміння "лікувати" ГРЗ, щоб не використовувати ліки, то нічого робити не треба. Якщо ж кожне ГРЗ — привід колоти дитині антибіотики, то дійсно треба щось робити. Що робити? Зовсім не гартувати й зовсім не ходити по імунологах. А перш за все читати, розбиратися, розуміти, які бувають хвороби та що треба робити, якщо ви не можете домовитися з лікарем", - написав Комаровський. Євген Комаровський

Допис Євгена Комаровського

Нагадаємо, раніше Євген Комаровський попередив про спалах нового небезпечного захворювання

Як повідомляв портал "Знай.ua", Комаровський розповів, чи варто хрестити дитину

Також "Знай.ua" писав, що Комаровський пояснив, що робити з високою температурою у дитини