Польські вчені запропонували спосіб, як зробити сніданок шанувальників каші ще здоровіше.
У своїй статті для журналу Open Chemistry, дослідники запропонували додавати ягоди чорноплідної горобини в сніданки, щоб зробити їх не тільки ситніше, але й корисніше.
Справа в тому, що натуральні джерела рослинної їжі, багаті антиоксидантами, можуть допомогти захистити організм від хвороб, а також підвищити фізичну і розумову працездатність.
Тому дослідники по всьому світу розробляють функціональні продукти харчування, такі як закуски, крупи для сніданку і каші, корисні для здоров'я, які виходять за рамки звичайного харчування.
"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації
Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень
Штрафи за дрова: українцям підказали, як уникнути покарання за деревину на своєму подвір'ї
Плюс 2361 грн на картку щомісяця: хтось із пенсіонерів у 2025 році отримає солідний бонус
Польські вчені обрали предметом свого дослідження ягоди аронії або чорноплідної горобини.
Крім високої концентрації антиоксидантів, ягоди горобини багаті на вітаміни і флавоноїди, а також володіють постачання живильними властивостями.
Слід зазначити, що антиоксидантна здатність інших ягід помітно знижується при нагріванні або окисленні під час приготування. Вчені з Польщі виявили, що ягода аронії стійка до впливу тепла в процесі приготування кукурудзяної каші.
Дослідники вивчили процес приготування каші з кукурудзяного борошна з різною кількістю ягід горобини. Їх дослідження також показали, що вміст антиоксидантів і флавоноїдів в зразках каші не погіршується в процесі виробництва, незважаючи на використовувані високі температури.
"У зв'язку з високим вмістом антиоксидантів в ягоді аронії та їх стійкістю до високих температур в процесі переробки, дослідження показує, наскільки функціональні ці ягоди при приготуванні каш", — стверджує автор дослідження Ганна Онищук.
Нагадаємо, медики закликають виробників ополіскувачів для порожнини рота і зубних паст почати використовувати чорницю при виробництві своєї продукції.
Як повідомляв портал "Знай.uа", щоденне вживання чашки чаю або жмені ягід захищає від серцевих захворювань.
Також "Знай.uа" писав, що дієтологи виявили небезпечні речовини в популярних кашах.