Під час прослуховування певних мелодій шкіра буквально покривається мурашками і створюється відчуття, що по спині пробігає холодок. Таке трапляється далеко не з усіма.
Відчуття отримало назву "фриссон" від французького слова frisson (тремтіти) і означає буквально "естетичний холодок". Про це повідомив доктор філософії Мітчелл Кольвер з університету штату Юта в США.
"Це відчуття сприймається, як хвилі задоволення, пробігають по поверхні вашої шкіри. Деякі дослідники навіть називають це переживання «шкірним оргазмом", - пояснює учений.
Фриссон буває під час прослуховування музики, яка емоційно залучає і захоплює людини. Зовсім маленький відсоток людей здатний випробувати відчуття блаженства, коли розглядають красиві твори мистецтва, а також під час емоційних сцен у фільмі.
"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації
Багатогодинні черги до ТЦК відміняються: у "Резерв+" запрацювала довгоочікувана функція
Штрафи за дрова: українцям підказали, як уникнути покарання за деревину на своєму подвір'ї
Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти
Чому не всі це здатні відчути
Дослідження доводять, що фриссон хоча б раз у житті відчували приблизно дві третини всіх людей. А користувачі сайту Reddit навіть створили окрему гілку форуму для обговорення творів мистецтва, які змушують їх відчувати фриссон.
"Ми припустили, що чим сильніше людина інтелектуально втягує себе у прослуховування музичного твору, тим з більшою ймовірністю він випробує фриссон, завдяки більш глибокого контакту зі стимулом", — вважає Кольвер.
Дослідники також припустили, що ймовірність більш повного залучення слухача в процес прослуховування, насамперед, залежить від його типу особистості.
Нагадаємо, одна молекула врятує мільйони легенів у всьому світі. Новий метод лікування туберкульозу.
Як повідомляв Знай. ua, Соловій Христина розповіла про мрії всього життя. Підопічна Вакарчука не забула розповісти цікаві подробиці і про наставника.
Знай. ua писав, що вчені назвали 4 продукту, з легкістю замінюють тваринний білок.