Дієтолог-консультант Лора Філліпова продовжує розкривати секрети правильного і здорового харчування. Цього разу вона розповіла про корисні властивості недорогого сезонного овоча. Буряк — один з головних осінніх суперфудів, які приваблюють нас не тільки своєю низькою ціною, але і смаковими якостями. Повідомляє Clutch.
"Досить багато людей досі вважають, що правильне харчування — це прісно, одноманітно і не смачно. Друзі! Суть правильного харчування зовсім не в обмеженнях, а зміщення фокуса", — пише Лора Філліпова у своєму Instagram.
Буряк — дуже корисний, смачний і сезонний овоч
Це дієтичний продукт, оскільки в 100 грамах буряків всього 40 калорій.
Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте
Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень
Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Пропрацював 40 років, а пенсія мізерна: у ПФУ звернулися до українців, сподобається не всім
Цей привабливий фіолетовий овоч містить в собі величезну кількість корисних вітамінів і мікроелементів. Так, у буряках можна знайти вітамін А, всю групу вітамінів В, фосфор, кальцій та вітамін Р. Також тут є корисний йод, магній, мідь, калій, натрій, бор і цинк. Фолієва кислота, аскорбінова кислота, бета-каротин тут теж є.
Корисні властивості буряка:
- багата амінокислотами, пектинами, вітамінами та мінералами, які значною мірою зберігаються при термообробці;
- корисна при хронічних запорах;
- містить ліпотропну речовина бетаїн, яке регулює жировий обмін;
- корисна для здорового кровотворення, людям з атеросклерозом і при йододефіцитних захворювань щитовидки.
Буряк сприятливо впливає на роботу серця і судин, допомагає знизити ризик високого рівня холестерину. Допомагає позбутися від нежиті, провести профілактику атеросклерозу.
Запікати цей овоч набагато смачніше, ніж відварювати. Для цього його слід добре помити, загорнути кожну бульбу окремо у фольгу. Запікати буряк слід при температурі 180-200 градусів від 40 хвилин і довше, залежно від розміру бульб.
Незважаючи на те, що буряк досить корисний продукт, не варто з ним переборщувати. Надмірне вживання буряка може призвести до розладу шлунка і діареї. Для тих, хто страждає на гастрит або виразку шлунка категорично не можна вживати сирий буряк - він подразнює стінки шлунка. Варений буряк можна.
Нагадаємо, швидкий і корисний рецепт смажених буряків.
Як повідомляв портал "Знай.uа", міжнародна група вчених визначила низькокалорійні продукти. Про це стало відомо завдяки опублікованим дослідженням в американських наукових виданнях.
Також "Знай.uа" писав, рецепт вінегрету з апельсином і козячим сиром.