Дослідники з Бергенського університету виявили, що клітини підшлункової залози, що виробляють глюкагон, можуть змінити ідентичність і пристосуватися до роботи з сусідніми пошкодженими або відсутніми інсуліновими клітинами.
"Можливо, ми зіткнулися з початком абсолютно нової методики лікування діабету, при якій організм може виробляти власний інсулін з деякою допомогою", — стверджує професор Луїза Гіла (Luiza Ghila) для Medical Xpress.
Вперше дослідники описали механізми, що лежать в основі процесу ідентифікації клітин. Виходить, що це не пасивний процес, а швидше результат сигналів від оточуючих осередків.
Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень
Ощадбанк скасував обмеження для власників карток: що стане безкоштовним
Плюс 2361 грн на картку щомісяця: хтось із пенсіонерів у 2025 році отримає солідний бонус
Пропрацював 40 років, а пенсія мізерна: у ПФУ звернулися до українців, сподобається не всім
У ході дослідження вченим вдалося збільшити кількість клітин, що виробляють інсулін, до 5 %, використовуючи препарат, що впливає на міжклітинний сигнальний процес. Досі результати були перевірені лише на тварин.
"Якщо ми отримаємо більше знань про механізми, що лежать в основі цієї гнучкості клітин, то зможемо контролювати цей процес і змінити ідентичність клітин, щоб отримати більше інсуліну", — пояснює Гіла.
За словами вчених, здатність клітин змінювати свою ідентичність і функції може стати вирішальним відкриттям в лікуванні інших захворювань, викликаних клітинної смертю, таких як хвороба Альцгеймера і пошкодження клітин в результаті інфарктів.
В підшлунковій залозі існує три типи клітин: альфа-, бета - і дельта-клітини. Вони виробляють різні види гормонів у регуляції цукру у крові.
У хворих на цукровий діабет порушена функція бета-клітин, і тому рівень цукру в крові залишається постійним.
Як повідомляв портал "Знай.uа" британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.
Також "Знай.uа" писав, що дієтичні газовані напої входять до їх складу штучні підсолоджувачі можуть спровокувати розвиток діабету 2-го типу.