Біологи виявили сотні нових генів, які призводять до порушення зору у гризунів.

Вчені з Каліфорнійського університету в Девісі вважають, що багато з цих генів можуть також відігравати вирішальну роль у розвитку спадкової сліпоти у пацієнтів, повідомляє Science Daily.

Результати дослідження опублікував Міжнародний консорціум з фенотипування мишей. Мета консорціуму — визначити функцію кожного гена в ДНК миші. Дослідники консорціуму раніше вже визначили набір генів, пов'язаних з глухотою і навіть з спадковим запахом з рота.

На сьогоднішній день консорціум виробив понад 7000 штамівмишей, з яких 4 364 штаму були характерні для 11 систем органів.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

"Отримані дані прискорюють застосування геноміки в клінічній медицині", — заявив директор Програми біології мишей у Каліфорнійському університеті Кент Ллойд (Kent Lloyd).

Команда вчених під керівництвом Брета Мура (Bret Moore) проаналізувала базу даних консорціуму на наявність генів, пов'язаних з дефектами зору. Вони ідентифікували 347 генів, 86 з яких безпосередньо пов'язані з очними захворюваннями. Три чверті генів (261) раніше не викликали очних хвороб ні у одного виду.

"У 2018 році, якщо у когось є форма спадкової сліпоти, ми можемо визначити причину з імовірністю від 50 до 75 %. В інших випадках ми знаємо, що мутація є, але не знаємо, де шукати. Тепер медичні центри, які займаються секвенуванням ДНК, можуть зв'язатися з пацієнтами і перевірити їх на наявність цих нових генів", — заявляють вчені.

Слід зазначити, що геном мишей і людини збігаються на 80 %, тому дослідники люблять тестувати ліки та засоби діагностики на гризунах.

Нова генетична інформація дозволить проводити методи лікування спадкових захворювань очей.

Нагадаємо, американські вчені розробили новий метод лікування вродженої сліпоти.

Як повідомляв портал "Знай.uа", генна терапія допоможе в лікуванні рідкісного захворювання, що приводить до сліпоти у чоловіків.

Також "Знай.uа" писав, високі дози віагри можуть призвести до порушення колірного зору.