Харчові добавки можуть містити небезпечні інгредієнти.

До такого невтішного висновку дійшов дослідник Мадхур Кумар (Madhur Kumar) зі своєю командою з Департаменту громадського харчування та охорони здоров'я Каліфорнії, пише JAMA Network Open.

Аналіз показав, що щорічно 23 000 людини звертаються в швидку з-за шкідливих речовин, які містяться в добавках.

Автори дослідження заявили, що в період з 2007 по 2016 роки вийшло 800 попереджень про сумнівні інгредієнтах добавки.

Популярні новини зараз

У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Дослідники виявили, що близько 20 відсотків продукції містить більше одного не вказаного інгредієнта. Силденафіл (широко відомий як Віагра) був компонентному добавки для поліпшення сексуального здоров'я.

Медики заявили, що ця проблема буде посилюватися в останні роки, при цьому 57 відсотків всіх попереджень були випущені з 2012 року.

Сумнівні інгредієнти, які виробники звикли не вказувати, підвищують ризик виникнення широкого спектру "серйозних побічних ефектів": інсульт, ниркова недостатність, ушкодження печінки і тромбоз.

Згідно з даними дослідників, сибутрамін — засіб придушення апетиту, зняте з ринку в 2010 році з-за серцево-судинних ризиків — перебувало у складі майже 85 відсотків добавок для зниження ваги.

За словами дослідників, синтетичні стероїди або стероїдні інгредієнти в складі добавок для росту м'язів приводили до проблем зі здоров'ям у 90 % випадків.

"Якщо ваш лікар не рекомендує прийом добавок, тоді, швидше за все, вони вам не допоможуть", — підкреслив лiкар Пітер Коен (Pieter Cohen).

Медики рекомендують купувати монодобавки, де на етикетці чітко вказано склад речовин і уникати продукцію, яка, згідно рекламному опису, покращує імунітет або викликає зростання мышцев.

Нагадаємо, харчові добавки можуть призвести до розвитку серйозних захворювань печінки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 95 % представленої косметичної продукції містять у собі хоча б один інгредієнт, який викликає алергію.

Також "Знай.uа" писав про 6 причин полюбити морську капусту.