Оливкова олія традиційно виробляють з плодів Olea europaea (Оливи європейської).
Плоди дерева пресують для виробництва цього прекрасного рослинного масла, яке використовується в косметиці, медицині, кулінарії, а також в якості палива для світильників, пише Medical News Today.
За останні 50 років багато досліджень вивчали переваги оливкової олії для здоров'я і ось що відомо зараз про його корисних якостях:
Зміцнює серцево-судинну систему
Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування
Пенсіонери ВПО можуть отримати солідну надбавку: що для цього потрібно
Багатогодинні черги до ТЦК відміняються: у "Резерв+" запрацювала довгоочікувана функція
Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу
Основне джерело дієтичного жиру в середземноморській дієті. Люди, які регулярно вживають оливкова олія, з меншою ймовірністю страждають від серцево-судинних захворювань.
Також допомагає зменшити запалення, ендотеліальну дисфункцію та тромбоз.
Запобігає інсульт
Французькі вчені встановили, що у літніх людей, які регулярно вживали оливкову олію для приготування їжі і салатної заправки, ризик виникнення інсульту зменшився на 41 відсоток.
Попереджає розвиток депресії
Люди, чия дієта, насичена трансжирами, більш схильні до депресії, у порівнянні з тими, чий раціон багатий на моно - і поліненасичені жири. Транс-жири широко використовуються у фаст-фудах і випічці.
Згідно з дослідженням, проведеним в Університеті Лас-Пальмас-де-Гран-Канарія, оливкова олія, мабуть, знижує ризик виникнення депресії.
Зменшує ймовірність виникнення раку молочної залози
Вчені з Барселони знайшли ключовий механізм, завдяки якому оливкова олія захищає організм від раку молочної залози, на відміну від інших рослинних олій.
Олія знижує активність онкогена p21Ras і запобігає пошкодження ДНК, а також сприяє загибелі пухлинних клітин.
Допомагає підтримувати здоровий рівень холестерину
Японське дослідження показало, що концентрації "поганого холестирина" знизилися у 28 амбулаторних пацієнтів, які приймали добавки оливкової олії один раз на день протягом 6 тижнів.
Запобігає слабоумство
Oleocanthal — це тип природного фенольного з'єднання, виявленого в оливковій олії першого віджиму.
З'єднання підвищує виробництво двох білків і ключових ферментів, які допомагають видаляти бета-амілоїд з головного мозку, що приводить до розвитку хвороби Альцгеймера.
Захищає від гострого панкреатиту
Оливкова олія першого віджиму містить у величезній кількості олеинову кислоту і гидрокситирозол, які впливають на розвиток гострого панкреатиту або раптове запалення підшлункової залози.
Оберігає печінку
Дослідники з Тунісу та Саудівської Аравії довели, що оливкова олія першого віджиму захищає печінку від окисного стресу — стан, при якому в організмі занадто багато вільних радикалів
Захищає від виразкового коліту
Британські вчені стверджують, що вживання більшої кількості оливкової олії запобігає появі виразкового коліту на 90 %.
Нагадаємо, про корисні властивості кави з маслом.
Як повідомляв портал "Знай.uа", елемент, що міститься в яблуках, полуниці і овочах уповільнює процеси старіння в організмі.
Також "Знай.uа" писав, що дієтологи просять стримати свій апетит і не налягати на вівсянку вранці і ось чому.