Осінь з довгими холодними вечорами, дощовими і похмурими днями може бути причиною поганого настрою, осінньої хандри і навіть депресії. Однак варто розрізняти всі ці стани, адже звичайна дратівливість і занепад сил можуть свідчити як про просту втому і недосип, так і бути симптомами захворювання.

Багато людей, особливо мешканці мегаполісів з приходом осені відчувають підвищену дратівливість, занепад фізичних і моральних сил, прокидатись стає все важче. Особливо це гостро відчувають ті, хто звик досить активно проводити робочі дні влітку, згадуючи як встигали перед роботою ще скупатися в річці, а зараз насилу просто встають з ліжка.

Однак все це навряд чи свідчить про депресію.

Депресія – це стан, що супроводжується байдужістю, апатією, втратою мотивації до життя. Як правило, перед нею виникає синдром хронічної втоми. При цьому одне може викликати інше.

Популярні новини зараз

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Показати ще

Будь-який час року, навіть похмура осінь, саме по собі не може стати причиною депресії. Люди, які багато працюють і нехтують відпочинком, часом плутають емоційне вигорання, втому з депресією.

Здорова людина сприймає погодні зміни адекватно. Також, як приймає і життєві зміни вцілому. А ось для тих, хто давно мав преддепресійний стан, міжсезоння може стати останньою краплею, спусковим механізмом.

Поганий настрій не варто прирівнювати до депресії. Клінічна депресія – це хвороба, яка пов'язана з порушенням метаболізму серотоніну, допаміну і норадреналіну в корі головного мозку.

Депресія також може бути реактивної і виникати після травмуючої події (смерть близької людини, важка хвороба, розлучення). Тобто те, з чим людина не може впоратися самостійно.

"Легким" видом депресії є поведінкова. З неї можна вийти зусиллям волі і без таблеток. В цьому випадку людина з-за ліні, смуги невдач не хоче виходити на вулицю, спілкуватися, займатися спортом.

Якщо ж з вами нічого такого не відбувається, а просто не хочеться йти на роботу, не можете втриматися від спокуси з'їсти тістечко або дратує шеф, то у вас просто осіння хандра.

Треба оточити себе мотивуючими дрібницями і подіями. Побаченнями, походами в спортзал або ж новим хобі.

Нагадаємо, Супрун розповіла, як побороти осінню хандру.

Як повідомляв "Знай. ua", фахівці розповіли, як убезпечити себе від нудьги.

"Знай. ua" писав, що таке нудьга і як з нею боротися.