Пребіотиками (не плутайте з пробиотиками!) називають волокна і сахариди, який стимулює роботу корисних бактерій в нашому кишечнику. Продукти, в яких вони містяться, зустрічаються практично в будь-якій кухні світу і підходять до всіх дієт.

Пребіотики збільшують чисельність корисних бактерій і покращують їх роботу. На сьогоднішній день більшість досліджень, присвячених здоров'ю кишечника, зосереджена на пробіотичних препаратів. Пребіотики тільки нещодавно зацікавили вчених, пише Medical News Today.

У цій статті ми розглянемо 15 продуктів, які містять пребіотики:

1. Ендивій

Популярні новини зараз

Індексація пенсій у 2025 році буде не для всіх: хто опиниться за бортом підвищень

Ціни рекордні, але буде дорожче: нерадісні прогнози для власників авто з ГБО

Податкова перевіряє українців за кордоном: що вже відомо

Українцям приготували нові виплати: хто отримуватиме 4500 грн щомісяця

Показати ще

Корінь цикорію (iнакша назва ендивiя) багатий на інулін —пребіотичну волокно. Салат покращує травлення, має антиоксидантні властивості і полегшує запори.

2. Часник

Ще одне джерело пребіотиків, який сприяє зростанню корисних кишкових бактерій і запобігає розмноженню шкідливих бактерій.

У 100 г часнику міститься 1,235 мг (мг) вітаміну B-6
2,1 м волокна.

3. Цибуля, цибуля-шалот, цибуля-порей

Належать до одного і того ж сімейства овочів, покращує травлення, стимулюють корисні бактерії кишечника і володіють антиоксидантними властивостями.

4. Савойська капуста

Містить вітаміни В і С і є відмінним джерелом природних пребіотиків. Сира савойська капуста містить 3,1 м волокна на 100 р.

5. Нут

Містять 12,2 м волокна на 100 р. Також багаті на білок, залізо і вітаміни.

6. Сочевиця

Є багатим джерелом клітковини, містить 10,8 г на 100 г, і допомагають стимулювати корисні бактерії, а також допомагають травленню.

7. Червона квасоля, запечена квасоля і соєві боби

Боби славляться високим вмістом білка і відмінним джерелом калію. Ці бобові також багаті клітковиною. Наприклад, червона квасоля містить 15,2 р волокна на 100 р.

8. Банани

Корисні для кишечника і містять природні волокна, які стимулюють зростання корисних бактерій і зменшують здуття живота.

9. Кавун

У кавуні міститься багато рідини, тому він корисний при спразі. Але, виявляється, він ще й відмінний джерело пребіотиків.

10. Грейпфрут

Високий вміст клітковини в грейпфруті корисно для здоров'я кишечника. Також містить вітаміни А і С.

11. Ячмінь

Ячмінь — підвищує імунітет, має антиоксидантні властивості та чудовий джерело пребиотического волокна.

Сирої ячмінь містить 15,6 р волокна на 100 р.

12. Овес

Славиться своїми антиоксидантними і протизапальними властивостями. Сирої овес містить 15,4 р волокна на 100 р.

13. Мигдаль

Мигдаль багатий клітковиною. Містить 12,5 м волокна на 100 р. Є відмінним джерелом кальцію.

14. Фісташки

Містять високий рівень рослинного білка, клітковини, вітамінів і мінералів. Вони є відмінним джерелом пребіотиків для веганів і можуть допомогти стимулювати хороші кишкові бактерії.

15. Лляні насіння

Містять велику кількість клітковини, що допомагає підтримувати здоров'я кишечника і підтримувати безперебійну роботу травної системи.

Нагадуємо, нестача вуглеводів в раціоні призводить до порушень в роботі шлунково-кишкового тракту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ось 7 причин полюбити риб'ячий жир.

Також "Знай.uа" писав для чого потрібен вітамін B12.