Пребіотиками (не плутайте з пробиотиками!) називають волокна і сахариди, який стимулює роботу корисних бактерій в нашому кишечнику. Продукти, в яких вони містяться, зустрічаються практично в будь-якій кухні світу і підходять до всіх дієт.
Пребіотики збільшують чисельність корисних бактерій і покращують їх роботу. На сьогоднішній день більшість досліджень, присвячених здоров'ю кишечника, зосереджена на пробіотичних препаратів. Пребіотики тільки нещодавно зацікавили вчених, пише Medical News Today.
У цій статті ми розглянемо 15 продуктів, які містять пребіотики:
1. Ендивій
Індексація пенсій у 2025 році буде не для всіх: хто опиниться за бортом підвищень
Ціни рекордні, але буде дорожче: нерадісні прогнози для власників авто з ГБО
Податкова перевіряє українців за кордоном: що вже відомо
Українцям приготували нові виплати: хто отримуватиме 4500 грн щомісяця
Корінь цикорію (iнакша назва ендивiя) багатий на інулін —пребіотичну волокно. Салат покращує травлення, має антиоксидантні властивості і полегшує запори.
2. Часник
Ще одне джерело пребіотиків, який сприяє зростанню корисних кишкових бактерій і запобігає розмноженню шкідливих бактерій.
У 100 г часнику міститься 1,235 мг (мг) вітаміну B-6
2,1 м волокна.
3. Цибуля, цибуля-шалот, цибуля-порей
Належать до одного і того ж сімейства овочів, покращує травлення, стимулюють корисні бактерії кишечника і володіють антиоксидантними властивостями.
4. Савойська капуста
Містить вітаміни В і С і є відмінним джерелом природних пребіотиків. Сира савойська капуста містить 3,1 м волокна на 100 р.
5. Нут
Містять 12,2 м волокна на 100 р. Також багаті на білок, залізо і вітаміни.
6. Сочевиця
Є багатим джерелом клітковини, містить 10,8 г на 100 г, і допомагають стимулювати корисні бактерії, а також допомагають травленню.
7. Червона квасоля, запечена квасоля і соєві боби
Боби славляться високим вмістом білка і відмінним джерелом калію. Ці бобові також багаті клітковиною. Наприклад, червона квасоля містить 15,2 р волокна на 100 р.
8. Банани
Корисні для кишечника і містять природні волокна, які стимулюють зростання корисних бактерій і зменшують здуття живота.
9. Кавун
У кавуні міститься багато рідини, тому він корисний при спразі. Але, виявляється, він ще й відмінний джерело пребіотиків.
10. Грейпфрут
Високий вміст клітковини в грейпфруті корисно для здоров'я кишечника. Також містить вітаміни А і С.
11. Ячмінь
Ячмінь — підвищує імунітет, має антиоксидантні властивості та чудовий джерело пребиотического волокна.
Сирої ячмінь містить 15,6 р волокна на 100 р.
12. Овес
Славиться своїми антиоксидантними і протизапальними властивостями. Сирої овес містить 15,4 р волокна на 100 р.
13. Мигдаль
Мигдаль багатий клітковиною. Містить 12,5 м волокна на 100 р. Є відмінним джерелом кальцію.
14. Фісташки
15. Лляні насіння
Містять велику кількість клітковини, що допомагає підтримувати здоров'я кишечника і підтримувати безперебійну роботу травної системи.
Нагадуємо, нестача вуглеводів в раціоні призводить до порушень в роботі шлунково-кишкового тракту.
Як повідомляв портал "Знай.uа", ось 7 причин полюбити риб'ячий жир.
Також "Знай.uа" писав для чого потрібен вітамін B12.