Медики здійснили науковий прорив у боротьбі з бактеріями сальмонели.

Результати дослідження Каліфорнійського університету в Дейвісі представлені на цьому тижні в науковому журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

У ході експериментів вчені виявили імунні клітини, які найкраще підійдуть для захисту від гострого інфекційного захворювання.

Професор Стівен Максорли (Stephen McSorley) разом з групою дослідників порівняли особливості поведінки циркулюючих і нециркулирующих Т-клітин пам'яті для забезпечення імунітету до інфекції сальмонели. Т-клітини пам'яті — імунні клітини, які зберігають інформацію про тих, що діяли раніше антигенах в нашому організмі.

Популярні новини зараз

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Показати ще

"Насправді існують дві різні категорії Т-клітин: ті, які циркулюють через тканини в організмі і ті, які завжди залишаються на одному місці", заявив професор Максорли.

Таким чином їх можна розділити на "мандрівників" і "домосідів".

Медики припустили, що виявлена різновид Т-клітин "домосідів" може бути ефективна в якості вакцини проти небезпечного інфекційного захворювання.

Для перевірки своєї гіпотези вчені взяли зразки циркулюючих і не циркулюючих Т-клітин пам'яті у вакцинованих мишей і пересадили їх до звичайних мишей.

Флуоресцентні біомаркери дозволили відстежувати, яка з Т-клітин забезпечує захист від інфекції сальмонели. З'ясувалося, що не циркулюючі Т-клітини пам'яті печінки ефективні в боротьбі з сальмонелою.

"Ми виявили, що людям абсолютно необхідні ці не циркулюючі Т-клітини для захисту від сальмонели. Наступна мета — спробувати розробити штучні способи для створення вакцини на їх основі".

Щороку від захворювань, викликаних бактеріями, сальмонели помирає близько одного мільйона чоловік.

Нагадаємо, поїлки для собак рясніють загрозливими для життя бактеріями.

Як повідомляв портал "Знай.иа" британські дослідники з'ясували, як використовувати віруси для лікування меланоми.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.