Дерматологи і психологи спробували розібратися в дивовижному людському бажанні — тиснути прищі.

Незвичайну звичку пов'язують з нав'язливою і вбудованою ідеєю про те, що шкіра повинна бути чистою і гладкою, пише Соцпортал.

Клінічний психолог Олександра Рів'єр-Ліків вважає, що таке захоплення говорить про незвичний психічний розлад — дертилломании.

Бажаючи позбутися докорів сумління, туги або стресових переживань, ми часто починаємо колупати вугри і подряпини. При цьому людина не бажає завдати собі шкоди, просто так працюють психологічні механізми.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

Але є й інша версія. Доктор наук з інформації та комунікації Юстина Марийоне стверджує, що таким чином люди "стирають сліди, фізичні мітки, ознаки, які інтерпретуються іншими людьми при спостереженні за своїм ближнім".

За її твердженнями, прищі можуть багато розповісти про нас незнайомцям: віці, гігієну, здоров'я організму. Крім того, що у більшості гній викликає негативні асоціації. Таким чином, людина підсвідомо намагається позбутися від усього, що порочить його особу і тіло.

Соціолог і фахівець з тілесним дій і виразів Стефан Хеас вважає, що "занедбане тіло, брудна плоть нагадують про нашу потенційно можливої деградації, про нашу смертності". Видавлюючи прищі і вугри ми намагаємося позбутися нагадування про те, що наше тіло коли-небудь постаріє і помре.

Психолог Ніна Стромингер також спробувала пояснити дивовижну манію. За її словами, бажання тиснути прищі можна пояснити нашим інтересом до страху або відразі, яку ми намагаємося задовольнити без серйозної шкоди для організму.

Нагадаємо, вчені стверджують, що власники котячих набагато рідше страждають від хвороб серця і мозку.Нове дослідження показало, що погладжування кішок може надавати профілактичний ефект

Як повідомляв портал "Знай.uа" результати недавнього дослідження американських психологів показали, що найкращою мотивацією кинути палити можна назвати грошову винагороду.

Також Знай.uа" писав, як діагностувати шизофренію на ранніх стадіях.