Фармацевтичний ринок України заполонили фейковi та неякісні ліки.

Держава має намір боротися з підробками на стадії виробництва, заявив президент Українського медичного клубу Іван Сорока в ефірі ObozTV.

Медики запропонували розмiщувати спецiальнi чiпи на упаковцi лікарських засобів.

"Ми будемо бачити, як вони пройшли митницю. Або як вони пройшли від українського виробництва до дистриб'ютора. Від дистриб'ютора до аптеки. Хто їх призначив, хто їх отримав", — пояснив Сорока.

За словами експерта, медична спільнота України давно б'ється над проблемою підроблених ліків.

Популярні новини зараз

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

"Це дуже просто зробити, але держава повинна інвестувати в такий контроль. Можливо, це комусь вигідно?" заявив медик.

За його словами, в питанні підроблених ліків Україні ще пощастило. Левова частка препаратів, які заходять на український фармацевтичний ринок і продаються у великих аптечних мережах відрізняються високою якістю.

"Вони проходять контроль. У нас є навіть кримінальна відповідальність за це. Препарати більш або менш контролюються і навіть мережі і виробники намагаються це робити", — підсумував Сорока.

Нагадаємо, американські дослідники винайшли новий препарат, який швидко вбиває вірус грипу без побічних ефектів для організму.

За ствердженнями вчених, достатньо однієї дози нового препарату, щоб істотно скоротити тривалість гострого неускладненого грипу у дорослих та дітей старше 12 років.

Експерименти показали, що період прояву симптомів грипу серед людей, що приймали новий препарат, скоротився на 23-28 годин, а в деяких випадках навіть на дві доби.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені виявили небезпечні бактерії, що провокують страшні хвороби. В ході вивчення сотень матеріалів були визначені три нові штами бактерії стафілокока, що володіють високою резистентністю до всіх відомих ліків проти бактеріальних інфекцій.

Також "Знай.uа" писав, що в Японії почалися клінічні випробування нового засобу від хвороби Паркінсона.