Особливе місце розташоване в Марокко– містечко Шавен, архітектурні споруди в якому пофарбовані у всі відтінки синього кольору. У результаті грі тіней і сонячного світла стіни міста набувають всілякі відтінки: від глибокого ультрамарину до ніжно-волошкового.

Чому вибір припав саме на цей колір?

Такою колірною одноманітністю Шавен, заснований в 1471 році як фортеця для захисту від португальських загарбників, зобов'язаний місцевій єврейській громаді. Місто стало одним з найбільших сховищ для вигнаних з Іспанії за часів Реконкісти іудеїв.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

За біблійними заповітами, сині і блакитні відтінки будинків повинні символізувати молитовне покривало таліт (thales) і нагадувати про Бога.

Чисельність єврейського населення Шавена з XV століття значно скоротилася, але місцеві жителі зберегли традицію розмальовування будівель в небесні тони.

Проте, як зазвичай, встановити єдину версію практично неможливо. Інші вважають, що синій – символ миру і терпимості. Існує і таке пояснення - синій відлякує комарів.

Сьогодні євреїв тут вже практично не залишилося, але таку казкову традицію продовжують.

"Блакитним Шавен став всього 20 років тому", - розповідає гід Абдеслам Мауден, який пам'ятає часи, коли місто було переважно білого кольору.

Тільки один район міста - старий єврейський квартал - був ультрамаринового кольору. Тепер весь старий центр міста перефарбовують тричі на рік.

Цікаво, що жінки Шавена не тільки поклали початок цій традиції, але й активно підтримують її. Удвох або втрьох вони оновлюють колір стін, коли місто занурюється в сон.

Ніхто ніколи не бачить, як вони це роблять, і тільки свіжа фарба на стінах будинків на наступний ранок нагадує про їхні таємні вилазках.

Якщо прогулятися по вулицях Шавена, можна побачити, куди дістає рука маляра. Перший поверх будинку завжди ретельно пофарбований у синій, а вже трохи вище починає проступати первісна біла фарба чи голий камінь.

Стара частина "блакитного міста" досить мала - і по вузьких вуличках можна прогулятися без супроводу гіда, а ось на екскурсію в гори краще відправитися з кимось з місцевих провідників. Прогулянка по околицях традиційно починається на північ від медіни - від знаменитого джерела Рас-ель-Ма, яка живить прісною водою усе місто.

У квітні і травні Шавен особливо мальовничий. По всьому місту розпускаються квіти, різноманітні відтінки яких неймовірно колоритно контрастують з блакитними і синіми стінами будинків.

Нагадаємо, історію унікальних островів Фарери, де живуть нащадки вікінгів.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", ці колись живі споруди та міста перетворилися на пустку.

Також "Знай.uа" писав, про 13 найстрашніших місць на планеті.