В цьому році багато культур дозріли раніше покладеного терміну. Спекотна погода і рясний полив посприяли цьому. Дозріли яблука. Від деяких віруючих можна почути питання, чи можна їсти дозрілі яблука, не чекаючи Яблучного Спаса? Давайте розберемося.
Дуже часто далекі від Церкви люди надають освячення плодів магічні властивості, що є помилкою.


Зміст освячення в день Преображення Господнього (Яблучного Спаса) полягає лише в тому, що ми приносимо Богу початки нового врожаю, плоди своїх праць, таким чином, прославляючи Господа, Подателя всіх дарів і благ.
В нашому регіоні освячують яблука, як найпоширенішу плодову культуру.
Гороскоп на сьогодні 5 липня: заздрість, приховані інтриги та оригінальні ідеї – прогноз для всіх знаків Зодіаку
За кермо не всім тепер можна: які вікові обмеження запровадили для водіїв в Україні
Вийдуть на пенсію навіть без робочого стажу: кому з українок доступний несподіваний привілей
Велике місто може опинитися в напівоточенні: українцям загрожують серйозні бомбардування
В Палестині, наприклад, свято Преображення припадало на момент дозрівання винограду, який і приносили для освячення, тим самим благословляючи новий врожай, з якого робили вино для Євхаристії.
Основний сенс – принести Богові усе найперше і найкраще.
Типікон наказує утримуватися від куштування яблук тільки до їх освячення. І сенс цього припису полягає не стільки в утриманні від плодів на певний період, скільки в тому, щоб перші початки врожаю спочатку обов'язково освятити і лише після цього споживати.
У деяких монастирях є традиція освячувати плоди першого врожаю відразу, як тільки вони дозріють, і після цього приймати їх за трапезою, не чекаючи свята Преображення.
Як раніше повідомляв портал "Знай.uа", в день Медового Спаса, з 14 по 28 серпня, в Україні починається Успенський пост - християнському календарі він знаходиться між святами Преображення Господнього та Успіння Божої Матері.
Зазначимо, Онуфрія Мовчазного в Україні відзначають 3 серпня, за старим стилем це було 21 липня. В цей день приводять до ладу засіки – це такі спеціальні місця, відведені для зерна, які знаходяться в коморах.