Гуцульська кухня не тільки ситна, але й дуже смачна – про це краще від інших знає відомий український гуморист Сергій Притула, який любить залишити автограф на стінах ресторану, де його нагодують стравами національної кухні. Наприклад, банушем. Якщо ви вирішили потішити близьких чимось незвичним, цей рецепт підійде якнайкраще.
Вам знадобиться:
Борошно кукурудзяне крупного помелу – 1 склянка
Сметана 25 – 45 % жирності – 500 грам
Пенсіонерів змусять повернути частину виплат державі
Подачу газу тимчасово припинять: газовики попереджають українців про ремонтні роботи до кінця листопада
Українцям дозволили не сплачувати за комунальні послуги: коли рахунки можна "заморозити"
Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування
Молоко незбиране пастеризоване 3 – 5 % жирності – 1 склянка
Сало свиняче (шийка, щека чи грудинка) – 400 г
Смалець свинячий – 2 столові ложки
Цибуля ріпчаста – 1 головка
Бринза овеча – 200 грам або за смаком
Сіль – 1 чайна ложка або за смаком
Цукор – 1 чайна ложка або за смаком
Перець чорний мелений за смаком
Рецепт приготування бануша по-гуцульськи:
Покладіть сало на оброблену дошку, наріжте його невеликими шматками і перемістіть на тарілку. Залийте сметану у миску і дайте трохи настоятися, якщо вона тільки що із холодильника, а потім покрийте тонким шаром сало.
Засипте кукурудзяне борошно (краще середнього помолу), очистіть цибулю та наріжте півкільцями. Поламайте руками бринзу, викладіть зверху на тарілку, але тут про ніж забудьте – він все тільки зіпсує.
Розбавте незбиране пастеризоване молоко та сметану для обсмажування сала та цибулі: на середньому вогні, у глибокому чавунному казанку все вийде ідеально. Сметани потрібно не менше 500 грам, але щоб вона не загустіла, додаємо склянку дистильованого молока. Довести все до кипіння, а потім заправити ложкою солі та ложкою цукру без гірки (кількість принципова, аби не страва не втратила смак).
Миску із крупою пересипаємо в казан із сметаною, інтенсивно помішуємо, поки не загусне і не виступлять перші краплі жиру, а потім можна додавати кукурудзяне борошно. Варити треба до 30 хвилин , дочекавшись, поки маса відстане від стінок казанка.
Поставити у духовку на 100 градусів і чекаємо ще 10 хвилин. Готовий бануш не можна насипати у тарілки, поки він не охолоне. Тільки тоді пригощайте ним друзів та рідних. Зверху можна полити заправкою зі шкварок та цибулі, як це традиційно роблять на західній Україні. І нехай смакує!
Дивіться: як готувати бануш вдома