Вчені проаналізували понад тисячу натуральних продуктів (рослин та тваринного походження) та склали рейтинг найбільш поживних. Деякі продукти здивували навіть самих дослідників.
Напевне, кожен замислювався, чи є такий ідеальний продукт, який би містив практично всі необхідні організму вітаміни та елементи, так би мовити джерело доров'я в одній оболонці.
Однак, до вашого розчарування, такого продукту не існує в природі. Проте є такі, які близькі до ідеальних. Саме про них піде мова.
Ці 50 продуктів наситять організм необхідними вітамінами та покращать самопочуття. Споживаючи їх регулярно, можете бути впевненими, що ви харчуєтесь правильно і ваше здоров'я міцне.
Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте
Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі
Хто не виконає вимоги ПФУ – залишиться без пенсії: кому призупинять виплати
В Україні 60-річні більше не зможуть вийти на пенсію: коли та як зміняться вимоги до стажу
Якщо підібрати одразу кілька продуктів, правильно їх поєднавши, ви отримаєте чудову дієту та зможете похвалитися правильним харчуванням.
Отже, півсотні ідеальних продуктів для щоденного харчування:
50. СТРУЧКОВИЙ ГОРОХ
42 ккал / 100г
Горох є відмінним джерелом білків, вуглеводів, харчових волокон, мінералів і водорозчинних вітамінів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58
49. КОРОВ'ЯЧИЙ ГОРОХ (р)
44 ккал / 100г
Інша назва популярної рослини - вігна китайська. Як і багато інших бобових, містить вуглеводи та дуже багато рослинного білку, у порівнянні за зернові рослини.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58
48. САЛАТ СІЙНИЙ (р)
13 ккал / 100г
Також відомий як вершковий салат. Цей продукт має низьку калорійність. Його полюбляють європейці.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58
47. ВИШНЯ ЧЕРВОНА (р)
50 ккал / 100г
Різновид кислої вишні (Prunus cerasus). Рослина росте в Європі та Азії. Найчастіше використовують у випічці.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58
46. ВОЛОСЬКИЙ ГОРІХ (р)
619 ккал / 100г
Усі знають про чудодійну користь волоських горіхів. Ця рослина не даремно знаходиться у цьому списку. До його складу входять а-ліноленова кислота і рослинні жирні кислоти омега-3, вони надзвичайно корисних для здоров'я.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58
45. СВІЖИЙ ШПИНАТ (р)
23 ккал / 100 г
Містить більше мінералів і вітамінів (насамперед вітамін А, кальцій, фосфор і залізо), ніж багато інших видів салатів. Шпинат посідає у списку дві позиції 45 і 24 у свіжому та замороженому вигляді відповідно. Спосіб його приготування дуже впливає на харчову цінність.
Свіжий шпинат не варто довго тримати свіжим, він втрачає свою поживну цінність. А от заморожений продукт - навпаки, стає більш корисним.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59
44. ПЕТРУШКА (р)
36 ккал / 100г
Родичка селери, петрушка була дуже популярна у давніх греків і римлян. Містить чимало корисних мінералів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59
43. ОСЕЛЕДЕЦЬ
158 ккал / 100г
Атлантична риба, входить до п'ятірки найпопулярніших столових сортів. Багата жирними кислотами омега-3.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59
42. МОРСЬКИЙ ОКУНЬ
97 ккал / 100г
Родова назва для низки споріднених жирних сортів риб середнього розміру. Входить до раціону харчування жителів середземноморських регіонів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59
41. ПЕКІНСЬКА КАПУСТА (р)
13 ккал / 100 г
Капуста виду Brassica rapa, належить до того ж роду, що й броколі та цвітна капуста. Низькокалорійна.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60
40. КРЕС-САЛАТ (р)
32 ккал / 100г
Інша назва - хріниця сійна, не плутати з водяною хріницею. Містить багато заліза.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60
39. АБРИКОС (р)
48 ккал / 100г
Належить до кісточкових плодів, має порівняно високий вміст цукру, фітоестрогенів і антиоксидантів, зокрема бета-каротину.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60
38. РИБНА ІКРА
134 ккал / 100г
Ікра риби містить багато вітаміну В-12 і жирних кислот омега-3, яких потребує наш організм щодня.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60
37. РИБА БІЛИХ СОРТІВ
134 ккал / 100г
Це види маслянистих прісноводних риб, родичів лосося. Їх виловлюють у північній півкулі. До їх складу входить велика кількість кислот омега-3.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60
36.КОРІАНДР (р)
23 ккал / 100г
Трав'яниста рослина, багата каротиноїдами. вважається лікувальною та використовується в медицині. Зокрема допомагає боротися з розладами травлення, кашлю, болю в грудині та лихоманкою.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61
35. САЛАТ-РОМЕН (р)
17 ккал / 100г
Різновид латуку. Найбільше поживних речовин вони містять свіже листя.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61
34. ГІРЧИЦЯ (р)
27 ккал / 100г
Одна з найдавніших спецій, містить речовину синігрин, яка, як вважають, має потужні протизапальні властивості.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61
33. АТЛАНТИЧНА ТРІСКА
82 ккал / 100 г
Велика риба з білим м'ясом і низьким вмістом жиру, багата білками. Печінка тріски є джерелом риб'ячого жиру, багатого кислотами омега-3 і вітаміном D.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61
32. МЕРЛАНГ
90 ккал, 0,60 долара за 100 г
Різновид тріскових, розповсюджений в Атлантичному океані, в Україні - у Чорному морі.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61
31. КАПУСТА КАЛЕ (р)
49 ккал / 100г
Різновид капусти, багатий на мінерали, фосфор, залізо і кальцій, а також вітамінами групи А і С.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62
30. КАПУСТА РОМАНЕСКО (р)
22 ккал / 100г
Не слід плутати з броколі. Має тонші стебла і менші суцвіття. Його вважають близьким родичем ріпи.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62
29. ПЕРЕЦЬ ЧИЛІ (р)
324 ккал / 100 г
Гострі висушені плоди рослини Capsicum. Чилі містить багато капсаїцину (завдяки чому він такий пекучий), каротиноїдів і антиоксидантів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62
28. МОРСЬКИЙ МОЛЮСК
86 ккал / 100г
Пісний, багатий білками морепродукт. Їстівного молюска не потрібно довго готувати, можна сти практично сирим. Але вживати його треба з обережністю, щоби уникнути харчових отруєнь.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62
27. БРАУНКОЛЬ (р)
32 ккал / 100 г
Ще один різновид капусти, близький родич кале. Багата на необхідні організму вітаміни та мікроелементи.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 63
26. БАЗИЛІК (р)
23 ккал / 100г
Пряна, солодка трав'яна рослина, захищає від серцево-судинних захворювань, а також має протигрибкові та антибактеріальні властивості.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 63
25. МЕЛЕНИЙ ПЕРЕЦЬ ЧИЛІ (р)
282 ккал / 100г
Джерело фітохімічних речовин, як-от вітаміни С, Е і А, а також фенольних сполук і каротиноїдів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 63
24. ЗАМОРОЖЕНИЙ ШПИНАТ (р)
29 ккал / 100г
Про нього вже згадували вище. Заморожування шпинату зберігає поживні речовини, тому у списку він має вищий індекс. Свіжий продукт не можна довго зберігати, він втрачає свою користь.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64
23. ЛИСТЯ КУЛЬБАБИ (р)
45 ккал / 100г
Є чудовим джерелом вітаміну А і С та кальцію. Цю веснянурослину додають до салатів, а також готують джем та варення.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64
22. РОЖЕВИЙ ГРЕЙПФРУТ (р)
42 ккал / 100г
Червоний колір м'якоті рожевого грейпфруту надають каротиноїди і лікопенові пігменти.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64
21. МОРСЬКІ ГРЕБІНЦІ
69 ккал / 100г
Молюски з низьким вмістом жиру і високим вмістом білка, жирних кислот, калію і натрію.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64
20. ТИХООКЕАНСЬКА ТРІСКА
72 ккал / 100 г
Близька родичка атлантичної тріски. ЇЇ печінка є значним джерелом риб'ячого жиру, багатого жирними кислотами і вітаміном D.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64
19. ЧЕРВОНА КАПУСТА (р)
31 ккал / 100г
ЇЇ диким предком була рослина, що росла на узбережжі Середземного моря.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
18. ЗЕЛЕНА ЦИБУЛЯ (р)
27 ккал / 100 г
Містить багато міді, фосфору та магнію. Одне з найбагатших джерел вітаміну К.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
17. МИНТАЙ ДАЛЕКОСХІДНИЙ
92 ккал / 100г
Нежирна (менш ніж 1% жиру) риба, яка водиться у Беринговому морі і затоці Аляски.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
16. ЩУКА
88 ккал / 100г
Швидкий прісноводний хижак. Його м'ясо дуже поживне. Але вагітним не рекомендують вживати щуку, оскільки м'ясо може перевищувати норму забруднення ртуттю.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
15. ЗЕЛЕНИЙ ГОРОХ (р)
77 ккал / 100 г
Зелений горошок містить багато фосфору, магнію, заліза, цинку, міді та харчових волокон.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 67
14. МАНДАРИН (р)
53 ккал / 100г
Улюблені ласощі новорічних свят. Ці цитрусові містять багато цукру і каротиноїду криптоксантину, що є попередником вітаміну А.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 67
13. ВОДЯНА ХРІНИЦЯ (р)
11 ккал / 100г
Унікальна овочева рослина, яка росте у проточній воді. Має чудові лікувальні властивості і пряний аромат, схожий на хрін.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 68
12. ВИСУШЕНА СЕЛЕРА (р)
319 ккал / 100г
Висушені пластівці селери використовують як приправу. Вони є важливим джерелом вітамінів, мінералів і амінокислот.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 68
11. СУШЕНА ПЕТРУШКА (р)
292 ккал / 100 г
Сушену і подрібнену петрушку використовують в якості прянощів. Вона має високий вміст таких мікроелементів, як бор, фтор та кальцій. Вони необхідні для кісток та зубів, особливо дітям та літнім людям.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 69
10. ЛУЦІАНОВІ
100 ккал / 100 г
Різновид окунів, морська риба. Найпоширенішим є червоний луціан. М'ясо поживне, але може містити небезпечні токсини.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 69
9. ЛИСТЯ БУРЯКА (р)
22 ккал / 100г
Бурячиння містить багато кальцію, заліза, вітаміну К і групи В (насамперед рибофлавіну).
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 70
8. САЛО
632 ккал / 100 г
Українська гордість, улюблений продукт у нашій країні та далеко за її межами. Гарне джерело вітамінів і мінералів. Сало є більш ненасиченим і корисним, ніж баранячий або яловичий жир.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 73
7. МАНГОЛЬД (р)
19 ккал / 100г
Дуже рідкісне дієтичне джерело беталаїну, фітохімічної речовини. Гарний антиоксидант, також має багато інших корисних властивостей.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 78
6. ГАРБУЗОВЕ НАСІННЯ (р)
559 ккал / 100г
Насіння різних видів гарбузів є одним з найбагатших рослинних джерел заліза і марганцю.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 84
5. НАСІННЯ ЧІА (р)
486 ккал / 100г
Крихітне чорне насіння рослини під назвою амарант. Містить велику кількість харчових волокон, білка, а-ліноленової кислоти, фенольної кислоти і вітамінів. Впевнено займає місце у списку суперфудів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 85
4. КАМБАЛА
70 ккал / 100 г
Камбала або палтус, зазвичай не містить ртуті і є відмінним джерелом вітаміну В1.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 88
3. ОКЕАНСЬКИЙ ОКУНЬ
79 ккал / 100 г
Атлантичний глибоководний вид риби, містить багато білка і мало насичених жирів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 89
2. ЧЕРІМОЯ (р)
75 ккал / 100г
Тропічна рослина з м'ясистою і солодкою білою м'якоттю. Багата цукром і вітамінами А, С, В1, В2, а також калієм.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 96
1. МИГДАЛЬ (р)
579 ккал / 100 г
Багатий ненасиченими жирними кислотами. Запобігає серцево-судинним захворюванням і діабету.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 97
Нагадємо, цей смачний продукт може зробити вас найрозумнішим.
Як повідомляв портал Знай.ua, вчені розкрили всі корисні властивості куркуми.
Також Знай.ua писав про те, що український бургер подорожчав через сало.
Дивіться: Найбільш незвичайні фрукти, якы варто скуштувати