В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розвіяла черговий міф. Цього разу увагу чиновниці привернули розрекламовані так звані "суперфуди". Вона каже, що ідея про те, що деякі харчові продукти можуть мати величезну користь – дуже приваблива. Особливо для маркетологів, які популяризують цю ідею. Про це в. о. міністра повідомила на своїй сторінці в Facebook.

"Суперфуди" – це продукти, які містять високу концентрацію поживних речовин і збагачені великою кількістю мікроелементів, вітамінів і мінералів. Зазвичай це екзотичні фрукти, овочі, ягоди, насіння, чи зерна, які нібито здатні принести величезну користь для здоров'я", - пише вона.

Вчені стверджують, що цінність цих продуктів значно переоцінена, а їх виробники використовують маркетингові виверти заради збільшення прибутку.

Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) переглянуло дослідження за поживністю таких продуктів і не знайшло настільки реальних доказів їх користі для здоров'я, як стверджують їх виробники.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Слідкуйте уважно, або переплатите багато грошей: українців попередили про комуналку у травні

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Зате попит на такі корисні продукти зростає глобально у великих темпах. За даними одного з досліджень, у світі з 2011 по 2015 роки попит на супер-їжу зріс на 202%. У багатьох країнах світу люди купують такі продукти лише за напис на упаковці "суперфуд".

У Великобританії – це 61% опитаних, у США ця тенденція також досить поширена: з 2015 року їх продажі зросли на 36%. Популярні вони і в Німеччині, Австралії, Канаді та Франції. Такі результати – зайве підтвердження тому, що модні тенденції і реклама істотно впливають на вибір споживачів, та за "здорові" продукти вони готові платити більше.

Чиновник відзначає, що в Україні суперфуди тільки недавно почали набирати популярності. На полицях в магазинах можна побачити продукти з екзотичними назвами, наприклад, ягоди годжі, чіа, кіноа, спіруліна або фізаліс. Деякі з них дійсно мають високу поживність, вміст вітамінів і мінералів та є потенційно корисними. Втім, не можна стверджувати, що вони мають безсумнівну користь для всіх.

"Тому якщо ви вирішили додати в свій раціон щось нове і екзотичне – будьте уважні. Варто враховувати те, що продукти, які називаються "суперфудом", не завжди мають очікувану поживну цінність, а для когось можуть бути навіть протипоказані", - говорить Супрун.

Глава МОЗ радить консультуватися зі своїм лікарем, щоб уникнути будь-яких ризиків для здоров'я.

Нагадаэмо, Супрун пояснила, що чекає вегетаріанців в майбутньому.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Супрун попередила українців про страшні епідемії.

Також портал "Знай.uа" писав, що Супрун розвіяла міф про безпеку алкоголю.