Партії президента України Петра Порошенка та мера Києва Віталія Кличка об'єднаються. За попередньою інформацією, об'єднання відбудеться 27 серпня на спільному з'їзді, де партії "Блок Петра Порошенка" і УДАР об'єднаються в одну політсилу під назвою БПП "Удар-Солідарність".

Про наслідки такого об'єднання для "Знай" розповідає політолог Віктор Небоженко.

- Навіщо таке об'єднання Порошенку?

- Порошенко формує свою політичну силу. Президент хоче опиратись не тільки на адмінресурс, шантаж і гроші, але й на розгалужену мережу політичної партії. Тому Порошенко йде на поглинання УДАРу. Думаю, цей процес був запущений ще з часів зустрічі Фірташа і Порошенка у Відні. (зустріч відбулась в квітні 2014 року перед президентськими виборами, Порошенко спростовує існування будь-яких домовленостей на цій зустрічі – "Знай").

Популярні новини зараз

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

ТЦК витратить 10 мільйонів на перевезення військовозобов'язаних

Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими

Показати ще

Читайте також: "Осінню на Україну чекає фестиваль популізму, але не Майдан" - політолог Чижов

Це стандартна для політичної історії України ситуація?

- З одного боку, так. Але є й унікальність. Бо це не злиття, а поглинання. Партійні структури УДАРу переходять піл управління Порошенка. Думаю, це продовження олігархічного союзу між Порошенком і Фірташем, де Кличко опинився між двох вогнів.

- Хто може бути лідером такої партії?

- Якщо Кличко, то це погано. Він не зможе вибудувати систему управління, йому не коритиметься партійний апарат. Він один в полі воїн. Якщо Юрій Луценко, то все це кине тінь на партію, бо біографія у людини складана – від соціаліста до обслуговування олігархів. Можливо, таким лідером стане переможець одіозних виборів в Чернігові – Сергій Березенко.

- А навіщо це Дмитру Фірташу?

- Йому зараз важливо впливати на політику України, як це робить Коломойський чи Ахметова, аби вирішити свої особисті проблеми. Не забувайте, що у людини 3 мільярди доларів, але він сидить на підписці про невиїзд з Відня. Американське Феміда ще не зняла свій меч з його голови. Через союз з Порошенком він хоче вирішити свої особисті проблеми. Вийде чи ні – це вже інше питання.

Читайте також: "Порошенко розбереться з Коломойським, як свого часу зробив Путін у Росії" - політолог

- Хто буде їм конкурентом?

- Конкурентів повно. В першу чергу це "Самопоміч" Садового і "Батьківщину" Тимошенко. В Західній Україні Правий сектор і "Свобода", а на сході – "Опозиційний блок", можливо, ліві. Всіх інших олігархів теж не треба забувати.