Уряд пропонує з 2018 року встановити один єдиний податок на заробітну платню у розмірі 20%. Про це вчора заявив Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України. Зараз податок на доходи фізосіб 52%. Глава уряду на перехідному етапі пропонує зменшити його до 41%.

- Це реально зробити й від цього виграє наша економіка, - говорить "Знай" Павло Мельник, директор консалтингової агенції "МПП-консалтинг".

Чи реально зменшити на скільки податок на доходи підприємств?

- Так, реально. Це можна було зробити ще 2014 року. Ця реформа зменшить корупцію й допоможе реально наповнювати держбюджет. Завдяки ній можна буде покращити добробут населення.

Чому податок на доходи фізосіб ще й досі не зменшили?

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

- Влада говорить, що суттєво впадуть надходження до бюджету, зросте дефіцит у Пенсійному фонді й буде нічим виплачувати пенсії теперішнім пенсіонерам. Однак так буде завжди. Треба було не проїсти гроші МВФ, а пустити їх на реформи.

Яким, на вашу думку, має бути податок на доходи фізосіб?

- 10 відсотків. Це найбільш оптимальний податок, його зможуть платити всі. Ще є проблема із податком на доходи підприємств. Він у нас теж великий — 18 відсотків. Від нього ухиляються. Тому його варто було б опустити до 9 відсотків.

Читайте також Підвищення соцвиплат призведе до збільшення інфляції - експерт

Чому ви називаєте саме такі цифри? З яких міркувань ви виходите?

- Справа в тому, що зараз більшість приватних підприємств сплачують своїм працівникам офіційно мінімальну зарплату, за неї сплачують податки. Решту дають у конверті готівкою. Аби вивести свої доходи у готівку непомітно для податкової, підприємства користуються послугами конвертаційних центрів. Сплачують їм теж певний відсоток. З податком на доходи фізосіб 10 відсотків підприємствам буде вигідніше платити податки в державу. По-перше, це не набагато більше ніж конвертаційним центрам. По-друге, є гарантія того, що не оштрафує Податкова.

А пропоновані урядом 20 відсотків податку змінять ситуацію?

- Частково. Звісно, краще було б опустити податок до 10 відсотків.

Арсеній Яценюк пропонує скасувати податок для мінімальної зарплати. Чи не спричинить це до того, що роботодавці будуть виплачувати всім своїм працівникам мінімальну зарплату?

- Так і буде. Звісно, кожен захоче зекономити. Аби такого не було. Незалежно від зарплати, має бути єдиний податок на доходи.