Національний банк оприлюднив проект структури валютного регулювання, яке набуде чинності 7 лютого 2019 року разом з введенням в дію закону "Про валюту та валютні операції".

Цю інформацію повідомляє FinClub.

На зміну 56 нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання прийдуть 7 документів, які визначатимуть структуру і правила валютного ринку, а також інструменти стабілізації грошово-кредитного ринку.

"Розробка структури валютного регулювання - це перший крок до втілення закону "Про валюту та валютні операції" в життя. Далі ми будемо наповнювати їх змістом. При цьому проект кожної з постанов ми плануємо обговорити з банківським та експертним співтовариством" заступник голови НБУ Олег Чурій

Популярні новини зараз

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Показати ще

Закон "Про валюту та валютні операції" передбачає здійснення ряду кроків щодо лібералізації валютного регулювання, які будуть виконаними одразу після початку дії закону.

По-перше

Граничний термін здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами буде розширено до 365 днів (зараз він становить 180 днів).

По-друге

Буде скасований валютний нагляд для експортно-імпортних операцій на суму до 150 тис грн.

По-третє

Індивідуальні валютні ліцензії будуть скасовані. Замість них з'явиться система електронних лімітів.

По-четверте

Будуть скасовані санкції у вигляді припинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення строків розрахунків.

По-п'яте

Буде дозволена онлайн-купівля іноземної валюти фізичними особами. При цьому на такі операції буде поширюватися аналогічний ліміт, як і на покупку готівкової валюти (зараз - до 150 тис грн в день в еквіваленті).

Нагадаємо, що Національний банк України (НБУ) опублікував офіційний курс іноземних валют на вівторок, 18 вересня. Так, курс долара в порівнянні з показниками в понеділок, 17 вересня, впав на 28,12 гривень.

Як повідомляв раніше портал "Знай.ua", днями стало відомо про те, що з 28 травня 2019 року в продаж надійдуть нові банкноти, а саме на 100 та 200 євро.

Також портал "Знай.ua" повідомляв про те, що євро та долар подешевшали.