Осінь вже на повну силу вступає у свої права – листя жовтіє, дощі стають звичними, холоди пробираються в кожен куточок, а разом з ними активізуються віруси.

Коронавірус знову нагадує про себе, і цієї зими до компанії до респіраторних інфекцій додався новий тип – ХЕС. Це родич Омікрона, що мутував, який вже почав свою подорож Європою, особливо активує в північних і східних країнах. У США та Канаді його теж знайшли, але поки що в менших обсягах.

Коронавірус з Китаю, фото: Getty Images

Що це за ХЕС?

Він поширюється швидше, ніж його попередники, але, на щастя, викликає легші симптоми. На відміну від Альфи і Дельти, які могли буквально "руйнувати" організм, ХЕС, як і Омікрон, діє м'якше. Але розслаблятися не варто: температура, нежить, біль у горлі та навіть втрата смаку – все це може супроводжувати хворобу.

Незважаючи на всі розмови навколо вакцинації, лікарі продовжують стверджувати: щеплення – наш головний козир у боротьбі зі швидким розповсюдженням вірусу та ускладненнями. Особливо це важливо для тих, хто має хронічні хвороби – цукровий діабет, проблеми з імунітетом чи онкологічні захворювання.

Популярні новини зараз

Нічні заморозки накриють Україну: коли чекати на потепління до +17°С

Пенсіонеру дається 10 днів: держава забере всі виплати

Затримали після оновлення даних у "Резерв+": адвокат розповів, як діє ТЦК

В Україні визначили 4 категорії пенсіонерів, які отримуватимуть 8000 грн

Показати ще

Також не забувайте про елементарні заходи: мити руки, використовувати антисептик та уникати масових скупчень людей – ці прості кроки можуть реально вберегти від інфекції.

Нагадаємо, як захиститися під час сезонних хвороб та карантину.

Раніше ми писали про те, що в горах Шотландії знайдено "зомбі-гриб", як у The Last of Us: вже підкоряє комах

Крім того, Знай.ua повідомляв, українцям восени пророкують запори, гастрити та депресії