Ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун тепер продовжує свою активну діяльність медичної блогерки. Її чергова публікація була присвячена такій серйозній проблемі як розлад харчової поведінки. Як пояснила фахівчиня, вони навіть можуть загрожувати смертю і незворотними наслідками для організму, тому ігнорувати їх не можна.

Читайте Знай в Google News!

Відповідний пост був розміщений на офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook.

Уляна Супрун, скріншот: YouTube

“Спочатку скинула один кілограм, потім другий, третій. Зрозуміла, що почала влізати в шорти нульового розміру і насправді кайфувала від цього. Тепер я точно знала, що при виборі одягу XS є моїм ідеальним варіантом. При зрості 168 см я важила 47 кг. Для моєї статури ця вага була критичною”, — розповідає Олена.

Популярні новини зараз

Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

“Це траплялося регулярно, щодня або й по кілька разів на день. Я їла більше, ніж треба. І це було напівусвідомлено. Перебуваючи в якійсь дивній ілюзії, я робила для себе дуже великі порції смачної і непотрібної їжі. Переважно це було вдома. Потім — в туалет”, — згадує свій досвід Настя.

Обидві дівчини у підлітковому віці зіткнулися з порушеннями харчування, які мають психогенний характер, або ж розладами харчової поведінки. Видів цих розладів багато, але найвідоміші — це анорексія, булімія і компульсивне (або психогенне) переїдання.

Розлади харчової поведінки — це група симптомів, які пов’язані з порушенням вживання їжі та її кількістю. Такі стани супроводжуються великою кількістю ускладнень фізичного здоров’я і можуть турбувати людину протягом багатьох років. Наприклад, існує ризик розвитку аменореї, остеопорозу, зневоднення, порушення роботи серця та нирок, проблем з травною системою, порушення цілісності зубів, глибоких дефіцитів мікроелементів, інсуліно- та лептинорезистентності, безпліддя. І, на жаль, перелік можна продовжувати.

Харчовий розлад починається в момент зациклення на образі тіла і їжі, яку ми споживаємо. Для людини, яка має розлад харчової поведінки, притаманні:

  • хронічні дієти, незважаючи на небезпечно недостатню масу тіла
  • постійні коливання маси тіла
  • одержимість калоріями та вмістом жирів у продуктах
  • ритуальні схеми вживання їжі, зокрема розрізання її на крихітні шматочки, їжа поодинці та/або приховування продуктів
  • надмірна фіксація на рецептах або приготуванні, відмовляючись від куштування
  • уникання сім’ї, друзів та якоїсь залученості до соціуму
  • чергування періодів переїдання та голодування тощо.

Розлади харчової поведінки є серйозною проблемою — кожна четверта людина, яка має їх має, намагалася вчинити самогубство.

Якщо ви помітили, що у вас або вашої близької людини виникли певні труднощі зі споживанням їжі, сприйняттям власного тіла, використанням проносних та сечогінних препаратів без рецепта — не варто нехтувати допомогою фахівця.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, Супрун пояснила, як не переплутати Covid-19 зі звичайним грипом та ГРВІ.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що Супрун розповіла шокуючу правду про геймерів – не Ігри доводять до божевілля.

Також портал "Знай.ua" писав, що Супрун розповіла про гучний предмет "Основи сім'ї" та сексуальну освіту в школах.