На допомогу медикам у боротьбі з коронавірусом прийшли собаки. У Фінляндії їх навчили розпізнавати хворих на covid-19 по запаху. Похибка - така сама як і у медичних тестів.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому Університетом Гельсінкі.

В ході експерименту вчені почали тренувати собак, яких раніше вже використовували при постановці ряду медичних діагнозів. Через кілька тижнів такого тренінгу собаки навчилися з мінімальною похибкою відрізняти по запаху сечу пацієнтів з covid-19 і тих, хто не має цього захворювання.

Дослідниця Анна Хельм-Брекман, яка працює на ветеринарному факультеті університету Гельсінкі, розповіла, що в Фінляндії давно використовують гострий нюх собак для виявлення ряду захворювань у людей. Вона зазначила, що собаки швидко навчилися розпізнавати типовий для коронавірусі запах.

"У нас великий досвід в навчанні собак, що виявляють запахи, пов'язані з хворобами. Це фантастика, наскільки швидко собаки стали розпізнавати новий запах", - сказала вона.

Цікаво, що похибка визначення коронавірусу за допомогою собак така ж сама, як і в застосовуваних зараз медичних тестах на коронавірус.

ілюстративне фото: ss.metronews

Тепер фінські вчені мають намір встановити, як довго зберігається у людини, яка перехворіла коронавірусів, характерний для цієї хвороби запах.

Вони вважають, що в майбутньому можна було б використовувати навчених собак для виконання безлічі завдань, наприклад, для виявлення інфікованих в будинках для людей похилого віку, в аеропортах та інших прикордонних пунктах.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили

РФ може відкласти наступ через несподівані обставини

Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима

Показати ще

Нагадаємо, Комаровський розповів про правильні заходи профілактики коронавірусу

Як повідомляв портал Знай.ua, медичні маски небезпечні для дітей

Також Знай.ua писав, Комаровський розповів, як людство знищить китайський вірус