Від того, до якої групи належить людина, залежить її доступ до життєвих ресурсів. Масова соціальна і матеріальна нерівність та теорії саморегулювання економіки породили думку, що вина за бідність лежить на самих бідняках, які не вміють працювати, приймають необдумані рішення, схильні до пороків і ліні. Таку ідею також озвучила Маргарет Тетчер, заявивши, що бідність – це недолік характеру.

Сьогодні вислів "залізної леді" отримав нове звучання згідно з революційними відкриттями в області роботи мозку. Людина зі зміненими рисами характеру приймає погані рішення і веде нерозумний спосіб життя, посилюючи власну бідність.

злидні, фото Pxhere

Стрес – це універсальна модель активації організму загалом і мозку зокрема. Він активізує лімбічну систему, яка запускає викид особливих гормонів; підвищує тиск і рівень глюкози в крові; прискорює розпад білків і синтез жиру; "гасить" лібідо, оскільки боротьба за виживання явно не найкращий час для розмноження.

Популярні новини зараз

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Пенсіонерів розчулили новиною: хто у червні отримає доплату 1500 грн

Українцям виплатять чималу компенсацію: гроші надходитимуть три місяці

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Під впливом стресу в гіпокампі знищуються клітини – тоді як навчання збільшує гіпокамп навіть у дорослих і літніх людей.

У медіанній області префронтальної кори, яка відповідає за планування, пізнання, контроль дій і емоцій та загалом свідому поведінку, під впливом глюкокортикоїдів скорочуються нейронні зв'язки. Це призводить до ригідності пізнавальних здібностей: гнучкість гарна тільки в спокійний час, а в ситуації стресу важлива чіткість і однозначність мислення.

Злий жарт з людиною відіграє здатність тіла підтримувати гомеостаз навіть у найгірших умовах. Тимчасове обмеження когнітивних функцій, тривожність і імпульсивність, необхідні для виживання в момент небезпеки, стають повсякденною нормою життя.

безробіття, фото Pxhere

Постійний стрес заважає зосередитися, будувати плани, розрахувати свої дії і прийняти важливі рішення. Він позбавляє можливості ефективно працювати орган, в звичайних умовах займається довгостроковим плануванням і контролем.

Бідність, як показали дослідження, – це один із видів стресу, що перебудовує мозок людини таким фатальним чином.

У нейронауці використовується поняття "збідненого середовища", в якому ускладнений розвиток мозку дитини через нестачу стимулів. Тісний простір, відсутність різноманітних іграшок та рухливих ігор виявилися факторами, що стоншують нейронний шар мозку. Це означає, що в збідненому середовищі нервові клітини гірше ростуть і утворюють нові зв'язки, а старі при цьому руйнуються більш активно, ніж у нормальних умовах.

Дослідження показало, що до 4 років дитина з високоосвіченої сім'ї чує в середньому 45 млн слів, з робочої – 26 млн, а з тої, що живе на соцдопомогу – лише 13 млн.

За даними американських вчених, обсяг мозку у членів сім'ї з доходом 1,5 мінімальні норми менше на 3-4%, а у дітей, що живуть за межею бідності, це відставання сягає 10%. Важке матеріальне становище впливає на лобову частку, контролюючу увагу, регуляцію емоцій і процеси навчання, скроневу зону, важливу для освоєння мови, і гіпокамп, що дозволяє обробляти і запам'ятовувати інформацію.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вчені розповіли про найшкідливішу їжу для мозку.

Як повідомляв портал Знай.uа, психолог поділилася порадами, які допоможуть не зійти з глузду на карантині.

Також портал Знай.uа писав, що насправді відбувається, коли людина помирає.