Американські вчені провели дослідження і встановили, люди з якими харчовими уподобаннями частіше страждають від деменції. Серед іншого, в цей список увійшли такі продукти, як перероблене м'ясо, картопля, печиво й тістечка. Прес-реліз з результатами наукової роботи, в якій розкривається небезпека їжі для мозкової діяльності, опублікований на сайті MedicalXpress.
В експерименті взяли участь 209 осіб із середнім віком 78 років і деменцією і 418 осіб відповідного віку, статі та рівня освіти, без когнітивних порушень. Учасники дослідження самі заповнювали анкети, в яких вказували, які продукти вони їли протягом року, і як часто – від одного разу на місяць до чотирьох разів на день. Добровольці також проходили медичні огляди кожні два-три роки.
Виявилося, що люди з деменцією в основному вживали перероблене м'ясо, наприклад, ковбаси, копченості, паштети, а також продукти з крохмалем, солодощі та алкоголь. А ось люди без слабоумства частіше їли м'ясо в поєднанні з фруктами, овочами і морепродуктами. Також і попередні дослідження показали, що вживання здорової їжі – овочів, ягід, горіхів, цільного зерна та риби, може знизити ризик розвитку деменції у людини.
Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.
Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот
Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося
Нагадаємо, швидка і смачна закуска з лаваша – як приготувати сирні палички з часником.
Раніше портал "Знай.ua" писав рецепт: сніжний краб під яйцем – швидкий рецепт дивовижною закуски.
Також портал "Знай.ua" писав простий рецепт швидкої пасти для ласунів.