Якщо ви цікавитеся науково обґрунтованою інформацією про користь або шкоду глютену, але встигли заплутатися в численних рекомендаціях і поради, то ця стаття для вас. Посил про те, що їжа без глютену більш корисна, активно насаджується рекламою й охоче підтримується активною частиною суспільства в особі безлічі гуру, консультантів по харчуванню і коучів, які точно знають, як дожити до 100 років і не захворіти.

Читай Знай.uа оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Всі вони запевняють, що безглютенова дієта точно не зашкодить вашому здоров'ю. До такого поспішного висновку підштовхують і продавці крихітних екокрамниць, які пропонують безглютенові продукти. Але чи означає це, що безглютенова дієта рівнозначна здорового харчування? Ні, це точно не одне і те ж. Давайте розбиратися.

здорове харчування

Відмінні новини!
Тепер Знай.uа став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй програми для Чоловічий або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Все це в неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Популярні новини зараз

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Глютен – це клейковина, яка надає форму хлібу, ковбасі, пастилкам від болю в горлі, а також міститься у квасі, пиві та деяких молочних продуктах.

Історія питання. Про те, що після поїдання хліба може статися пронос, люди дізналися, як тільки навчилися вирощувати пшеницю і випікати хліб. Тоді ж помітили, що стакан води перед їжею або виключення з раціону хліба приносить полегшення при проносі. Майже через 2000 років стало зрозумілим, що пронос викликається порушенням всмоктування у тонкому кишечнику. А в 1958 році були відкриті алелі генів, які пов'язані з розвитком такого порушення.

Непереносність глютену є поширеним станом. Крайня ступінь непереносності називається целіакію або синдромом порушеного всмоктування. Вважається, що як мінімум 1% населення планети не переносять глютен так чи інакше. Але звертає на себе увагу одна деталь. У США нараховують близько 1,3 млн хворих на целіакію, а за даними тієї ж статистики дієти з виключенням глютену дотримуються 2,7 млн людей. Виходить, що тільки половині цих людей потрібно уникати продуктів з глютеном. Які мотиви обмежувати себе у другої половини? Особливо, якщо враховувати більш високу вартість безглютенових продуктів у порівнянні зі звичайними.

Розрізняють дві найпоширеніші форми непереносність глютену: гіперчутливість і целіакію.

Гіперчутливість – це прояв алергії на глютен. Як її запідозрити?. Якщо після пива або страв з макаронів у вас починає боліти і бурчати живіт, виникає запор, а до середини наступного дня після такої їжі ви сильно втомлюєтеся, то можна запідозрити гіперчутливість до глютену. Алергічна реакція припиняється при відсутності впливу алергену, в нашому випадку – глютену. Спробуйте відмовитися від пасти, хліба і пива: якщо симптоми зникли, то у вас підвищена чутливість до глютену. В такому разі вам потрібно дотримуватися безглютенової дієти, а не призначати собі самостійно препарати проти алергії, наприклад, Лоратадин.

Друга форма порушення – целіакія – дуже серйозний стан. Воно пов'язане з вродженим порушенням всмоктування у слизовій тонкого кишківника за імунного ураження цих клітин. Проявляється постійним проносом, який не зменшується при прийомі проти діарейних препаратів, наприклад, ентеросорбенту Смекта, але підсилюється при найменшому порушенні дієти. Як і в будь-якого захворювання, у целіакії є цілий ряд ускладнень з боку щитовидної залози, нирок, серця, кісток. Ці ускладнення не просто впливають на якість життя, але і значно скорочують її тривалість. Як протікає і проявляється целіакія ми докладно розповідаємо на medpravda.com.ua.

Раз безглютенові продукти так корисні, уточнимо, що до них відноситься. Іншими словами, в яких продуктах глютен не міститься? Подивіться на ваш стіл. Овочі, фрукти, молочні продукти, яйця, горіхи, свіже м'ясо і риба, гречка, рис, це все продукти без глютену. Корисні їх вживати? Однозначно, вживання цих продуктів корисно для організму. Але майте на увазі, що, викреслюючи продукти з глютеном зі свого життя, ви позбавляєте себе фолатів, які потрібні для того, щоб уникнути анемії. У безглютенових продуктах мало рослинних волокон, які потрібні для нормальної роботи кишечника. Тривале дотримування безглютенової дієти веде до погіршення роботи серця і підвищує ризик виникнення інсультів та інфаркту міокарда.

Як же відноситься до порад суворо дотримуватися безглютенової дієти? Не забувайте, що дієта з виключенням глютену може принести користь тільки людям з целіакією. Вона може застосовуватися тимчасово для покращення якість життя при запорах, при синдромі подразненого кишківника, при запальних захворюваннях стравоходу. Однак, у таких випадках немає потреби дотримуватися цієї дієти строго і все життя. При будь-яких проблемах не поспішайте встановлювати собі діагноз тільки на основі інформації з інтернету, а шукайте кваліфікованого фахівця. Пам'ятайте це, перш ніж відмовитися від звичної їжі. Безглютенова дієта і здорове харчування – це не одне і те ж.

Нагадаємо, вперше в історії ангел Victoria's Secret став трансгендер: "Завжди відчувала себе дівчинкою".

Як повідомляв Знай.uа, метровий папуга-канібал вчені знайшли небаченого монстра, міг пообідати друзями.

Також Знай.uа писав, Комаровський попереджав: українців атакує страшна епідемія, лікарі б'ють на сполох.