У сучасному світі людина вживає близько 10–15 г солі на день, при тому що добова норма складає всього 5–6 р. Незалежно від того, морська це сіль або вирощена в спеціальних умовах, приблизно на 40% вона складається з натрію. У великих кількостях цей елемент шкідливий для організму. Повідомляє Clutch.

Надлишок солі впливає і на внутрішній стан систем і органів, і на зовнішній вигляд людини, і на його самопочуття. Тому важливо знати ознаки та особливості цього явища.

Ми розповімо, як зрозуміти, що солі у вашому раціоні стало занадто багато.

Жага

Популярні новини зараз

Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все

Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати

Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Показати ще

Якщо в день ви випиваєте більше трьох літрів води — це явна ознака зневоднення. Таким чином мозок посилає сигнал, що організму не вистачає рідини. Сіль має властивість вбирати вологу з клітин організму, що надалі веде до порушення його роботи і постійній жазі.

Вага стоїть на місці

Вже давно сидите на дієті, але стрілка ваг, схоже, не збирається повзти вниз? Можливо, що ви вживаєте в їжу занадто багато солі, яка затримує воду в організмі!

Але спробуйте обмежити сіль — адже всі ваші старання щодо здорового способу життя при надлишку солі просто марні.

Набряклість

Дуже характерний симптом, який особливо явним стає ближче до вечора. Не залишай його без уваги, завжди краще вчасно звернутися до фахівця. Крім набряків, може також спостерігатися здуття живота.

Біль у м'язах

У людей, що зловживають сіллю, дуже часто виникають хворобливі відчуття у м'язах.

Дратівливість

Надлишок солі в організмі вкрай негативно впливає на периферичну нервову систему, що в підсумку призводить до дратівливості.

Також через все того ж надлишку натрію розширюються кровоносні судини головного мозку, виникають головні болі.

Чим можна замінити сіль у стравах?

При приготуванні їжі ви можете спробувати замінити сіль травами, спеціями й іншими натуральними приправами. У будь-якому випадку, завжди потрібно пам'ятати про баланс, нестача так само небезпечна, як і надлишок.

Нагадаємо, що буде, якщо з'їдати по 2 яйця щодня.

Як повідомляв портал "Знай.uа", медики назвали унікальну кашу, яка лікує майже усі хвороби.

Також "Знай.uа" писав, чи можна схуднути за допомогою ДНК-диєти. На цьому тижні компанія Digital Wellness випустила новий додаток під назвою DNA Diet Plan.