Короткий курс акупунктури полегшує симптоми менопаузи.

До такого висновку прийшла міжнародна група вчених після того, як спробували встановити, який вплив робить на організм жінки голковколювання, пише Medical Xpress.

Медики розподілили у випадковому порядку 70 жінок, які відповідали критеріям теми дослідження на дві групи. У першій добровольці повинні пройти п'ятитижневий курс медичної акупунктури, у другу увійшли учасники контрольної групи.

Як менопауза впливає на гормональний рівень

Кожна щотижнева сесія тривала 15 хвилин і проходила під наглядом датських сімейних лікарів з дев'яти різних лікарень, які пройшли додаткову підготовку по акупунктурі і практикували її в середньому 14 років.

Популярні новини зараз

Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

Показати ще

Кожен учасник заповнив затверджений запитальник Meno Scores (MSQ), розроблений для виміру результатів з точки зору пацієнта: до першої процедури і потім знову після 3, 6, 8, 11 та 26 тижнів.

MSQ складався з 11 пунктів для кожної із наступних категорій: припливи, пітливість, загальне потовиділення, порушення сну, емоційна вразливість, зміни пам'яті, проблеми зі шкірою і волоссям, фізичні симптоми, симптоми у животі, сечовипусканні і піхву, а також втома.

По закінченню шести тижнів більшість (80 %) жінок акупунктурної групі сказали, що лікування голками полегшує симптоми.

Симптоми ранньої менопаузи

Статистично значущі відмінності виникли також між цими двома групами в інтенсивності/частоті денного і нічного потовиділення, загалом потовиділення, розладах сну, емоційних і фізичних симптомах, а також проблемах зі шкірою і волоссям. Ніяких серйозних побічних ефектів не було зареєстровано.

Дослідники визнають, що період лікування тривав лише п'ять тижнів і що основна складність у всіх акупунктурних дослідженнях полягає у відсутності належного компаратора.

Це означає, що міг спрацювати ефект плацебо, і тому необхідно подальше обговорення того, який рівень доказів є прийнятним, особливо коли неможливо точно пояснити основні фактори, що лежать в основі результатів.

Нагадаємо, медитація в стилі "майндфулнесс" зменшує симптоми менопаузи.

Як повідомляв портал "Знай.uа", люди які практикують трансцендентальну медитацію, більш стресостійкі і володіють розвиненим емоційним інтелектом

Також "Знай.uа" писав, що медитація допомагає впоратися з посттравматичним стресовим розладом.