Споживання страв, приготованих у фритюрниці, збільшує ризик настання передчасної смерті.
До такого висновку прийшли експерти з університету Айова після аналізу даних 106 966 жінок віком від 50 до 79 років, які у 1993-1998 роках стали учасниками дослідження "Ініціатива з охорони здоров'я жінок", повідомляє Daily Mail.
Слід зазначити, що дослідники врахували інші фактори, в числі яких фізичні вправи.
Навіть не подачка, а насмішка: пенсіонерам доплатять по 50 грн
ПриватБанк попередив про нові тарифи з 1 січня: за що доведеться платити
Ухилянтів виженуть із засідки: стартують масові перевірки
Обмеження карткових переказів: які ліміти встановлять з нового року
За словами вчених, у середньому за 18 років дослідження померли 31 558 жінок, в тому числі від серцевих захворювань — 9320, раку — 8 358, інших причин — 13 880.
Скорочення в раціоні смаженої їжі, особливо смаженої курки та смаженої риби/молюсків, може спричинити клінічно значущу дію на весь спектр громадського здоров'я, вважають дієтологи.
Хороша новина в тому, що інші види готування їжі вдома, таких як випічка, гриль або обсмажування, і вибір більш здорових страв, знижує ризик виникнення всіх вищезазначених небезпек. Тому дієтологи рекомендують поступово змінити дієту і знати норму споживання смаженої їжі.
Нагадаємо, піздня вечеря перед сном виявилося не настільки шкідливою, як вважалося раніше.
Як повідомляв портал "Знай.uа", дієта з високим вмістом овочів і оливкової олії знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 25 %.
Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про OMAD-дієту.