Медики детально вивчили структуру сперматозоїдів і виявили механізм, який допомагає орієнтуватися статевим клітинам і досягати своєї мети.

Японські дослідники морської біологічної станції Місакі виявили білок PMCA в клітинних мембранах "пуголовків", які допомагають обрати оптимальний шлях до яйцеклітини, повідомляє Science Daily.

Справа в тому, що сперматозоїди, бактерії та інші мікроскопічні організми використовують різні концентрації хімічних речовин в навколишньому середовищі. Яйцеклітини виділяють хімікат-атрактанти, якi приваблюють "пуголовків".

Медики виявили дану закономірність у асцидії — морських безхребетних тварин, які в основному ведуть нерухомий спосіб життя, на відміну від їх личинок.

Популярні новини зараз

Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним"

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Показати ще

"Ми визначили, що транспортний білок PMCA грає ключову роль в хемотаксисі (рух мікроорганізмів, рослин і тварин, а також окремих клітин під впливом хімічних речовин) сперматозоїдів. PMCA зустрічається в хвостах або джгутиках асцидийної сперми. Він зв'язується з видоспецифічними атрактантами та направляє рух сперматозоїдів", — заявляє автор дослідження Манабу Йошида (Manabu Yoshida).

Асцидії

Команда використовувала різні методи для вивчення ефекту: высокоселективную форму хроматографії; мас-спектрометрію із прямою лазерною десорбцією, яка використовує лазери для визначення того, які хімічні речовини знаходяться в зразку; кварцовий резонатор, для вимірювання зразків і того, як вони змінюються; і високошвидкісну камеру для перегляду поведінки сперми в уповільненому режимі.

Мікробіологи виявили, що PMCA відповідає за регулювання клітинного кальцію. Результати наукової роботи, на думку дослідників, дозволяють розпочати роботу по створенню лікiв від безпліддя.

Нагадуємо, експерти наголошують про небезпеку безпліддя, яке все частіше почало опановувати сучасних чоловіків.

Як повідомляв портал "Знай.uа" еректильна дисфункція може бути пов'язана з неправильною роботою конкретної ділянки ДНК.

Також "Знай.uа" писав, чоловіки з маленькими пенісами частіше виявляються безплідними.