Те, як ми дихаємо, впливає на формування наших спогадів.

До такого висновку прийшли шведські вчені з Каролінського інституту після того, як порівняли обсяг інформації, що засвоюється під час дихання носом і ротом, повідомляє The Journal of Neuroscience.

"Наша робота показує, що ми краще згадуємо запахи, якщо дихати через ніс, коли пам'ять консолідується — процес, який відбувається між навчанням і витягом пам'яті", — пояснив дослідник відділу клінічної нейронауки Артіна Аршамян (Artin Arshamian).

У рамках експерименту медики представили добровольцям 12 зразків запахів, а потім розділили учасників на дві групи: перша повинна була дихати носом протягом години; друга — ротом.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Показати ще

Потім учасникам запропонували новий набір запахів і попросили вказати на ті, що були в первинному.

Виявилося, що добровольці, які дихали носом, краще запам'ятали аромати.

Тепер медики мають намір детальніше вивчити механізми, які відбуваються в мозку під час дихання та їх вплив на пам'ять. Зокрема, завдяки своєму відкриттю, вчені зможуть виміряти активність мозку в нюховій цибулині.

Більш ранні дослідження показали, що рецептори в нюховій цибулині виявляють не тільки запахи, але і зміни в самому повітряному потоці. В різних фазах вдоху і видиху активуються різні частини мозку. Але як відбувається синхронізація дихання і мозкової активності, як вона впливає на мозок і наша поведінка невідомо?

"Думка про те, що дихання впливає на нашу поведінку, насправді не нова. Однак тепер у нас є інструменти, які можуть отримати нові знання в цій сфері", — заявив доктор Аршамян.

Нагадаємо, що фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Як повідомляв портал "Знай.uа", нове дослідження, в якому взяли участь 23 000 чоловік у віці від 40 до 77 років, пролило світло на профілактичні особливості середземноморської дієти.

Також "Знай.uа" писав про чотири кращих ради по омолодженню мозку.