Жувальна гумка допоможе заповнити дефіцит корисних вітамінів.
До такого висновку прийшли дослідники з Коледжу сільськогосподарських наук в Пенсільванії після того, як вивчили склад "жуйки", в яку виробники пообіцяли додати необхідні для здоров'я елементи, повідомляє Journal of Functional Foods.


Для чистоти експерименту піддослідним давали також жувальну гумку без вітамінних добавок.
«Керівництво НАБУ має піти з ганьбою», – захисник Маріуполя Богдан «Тавр»
Штрафи за перевищення швидкості скасовують: водіям відкрили лазівку в законі
Соціальна допомога для 60-річних: хто зможе отримати в серпні
Пенсія або зарплата: хто з пенсіонерів має зробити такий вибір
Команда дослідників шукала наявність ретинолу (А1), тіаміну (В1), рибофлавіну (В2), ниацинамида (В3), піридоксину (В6), фолієвої кислоти, ціанокобаламіну (В12), аскорбінової кислоти (С) та альфа-токоферолу (Е ) в слині добровольців.
Концентрація вітамінів в крові учасників, порівняно з плацебо-жуйкою дослідження була збільшена для ретинолу на 75-96%; піридоксину — 906-1777%; аскорбінової кислоти — від 64 до 141 відсотка; та альфа-токоферолу — 418-502%.
В плазмі учасників, які жували "гумку" з вітамінами, спостерігалися водорозчинні вітаміни — B6 і C. У той же час велика частина жиророзчинних вітамінів залишилася в жуйці.
"Ми продемонстрували, що жувальна гумка з добавками збільшує присутність вітамінів в плазмі крові. Однак ми не знаємо, як це позначається на організмі в довгостроковій перспективі", заявив професор Джошуа Ламберт (Joshua Lambert).
Медики сподіваються провести більш масштабні дослідження на цю тему. Наприклад, подивитися, як "жуйка" відіб'ється на здоров'ї людей, які страждають від дефіциту вищезгаданих вітамінів.
Нагадаємо, прийом вітаміну D зміцнює кістки і не перешкоджає переломів.
Як повідомляв портал "Знай.uа", нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.
Також "Знай.uа" писав, що м'ясні напівфабрикати і оброблене м'ясо збільшують ризик виникнення раку молочної залози у жінок.