Діти, які миють руки антисептиком, хворіють грипом і застудою на 23 % рідше.

До такого висновку прийшли вчені на чолі з Андалузским громадським фондом біомедичних досліджень після того, як зазнали різні методи миття рук на 911 дітей віком до трьох років в Альмерії в Іспанії, пише CNN.

Дітей розділили на три групи. Перша — мила руки тільки антисептиком; друга — тільки милом; третя — отримала основні поради по догляду за руками у початку експерименту, але після повернулася до свого звичайного розпорядку протягом усього дослідження.

Діти у перших двох групах дотримувалися суворого режиму: мили руки щоразу до і після їжі, коли возращились додому і кожен раз після того, як ви кашляли або чхали.

Популярні новини зараз

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

З'ясувалося, що малюки з першої групи в чверті випадках рідше хворіли на застуду, гриппою і синуситом. Маленькі учасники експерименту з другої групи на 21 % частіше інфікуються вищеназваними інфекціями і на 31 % частіше потребували антибіотиків.

Як пояснили дослідники, вся справа в тому, що антисептики для рук містять спирт, який знищує бактерії і вірусні клітини, руйнуючи їх структуру, тому довше надає захисний ефект і зволожує шкіру.

В цей же час, за словами дослідників, мило сушить шкіру, на ній з'являються тріщини й виникають місця для зараження різними бактеріями і вірусами

І хоча ретельне миття рук з милом скоротило кількість лікарняних днів у немовлят, антисептики виявилися набагато ефективніше в якості профілактики хвороб.

Втім, президент Асоціації професіоналів у галузі інфекційного контролю та епідеміології США Джанет Хаас (Janet Haas) вважає, що засоби для дезінфекції рук слід використовувати з обережністю.

"Тільки під суворим наглядом дорослих. Потрібно проконтролювати, щоб діти не випивали їх, так як в них міститься спирт", заявила експерт.

Нагадаємо, прийом вітаміну D зміцнює кістки і не перешкоджає переломів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стовбурові клітини можна використовувати в якості засобу корекції розщепленого неба у немовлят.

Також "Знай.uа" писав, що регулярне вживання низьких доз аспірину зменшує ризик розвитку раку яєчників на 23 %.