Прийом вітаміну D не зміцнює кістки і не перешкоджає переломам.

Нове велике дослідження Університету Окленда в Новій Зеландії спростувало усталену думку, що "сонячний вітамін" необхідний для мінеральної щільності кісток, пише Daily Mail.

Медики проаналізували результати 81 дослідження і прийшли до висновку, що існує мало підстав для того, щоб рекомендувати вітамін D для підтримки та поліпшення здоров'я опорно-рухового апарату.

Хоча дослідники не заперечують, що вітамін D відіграє вагому роль у профілактиці рідкісних захворювань, в числі яких рахіт і остеомаляція. Однак це стосується лише тих людей, які живуть в умовах нестачі сонячного світла.

Популярні новини зараз

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

Показати ще

"Наш метааналіз показує, що будь-яка доза вітаміну D не запобігає переломи і не впливає на міцність кісток. Ми вважаємо, що необхідно змінити клінічні рекомендації", — заявив провідний автор дослідження доктор Марк Болланд (Mark Bolland).

Деякі експерти оскаржили отримані висновки, заявивши, що в експерименті брала участь невелика вибірка людей, в чиєму організмі спостерігався дефіцит вітаміну D перш, ніж вони почали приймати добавки.

"Ми повинні дочекатися результатів п'яти поточних випробувань вітаміну D з участю 57 000 чоловік, які завершаться в наступному році або близько того", заявив професор Адріан Мартіно (Adrian Martineau) з Лондонського університету королеви Марії.

Вітамін D зустрічається в певних продуктах харчування: в жирної риби і збагачених молочних продуктах. Рекомендоване щоденне споживання зазвичай становить близько 400-800 МО, але багато експертів кажуть, що цього недостатньо.

Нагадаємо, що таке L-аргінін і навіщо його додають в дієту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Монреальського університету довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, що м'ясні напівфабрикати і оброблене м'ясо збільшують ризик виникнення раку молочної залози у жінок.