Дієтичнi газовані напої та штучні підсолоджувачi, котрi входять до їх складу, можуть спровокувати розвиток діабету 2-го типу.

До таких невтішних висновків дійшла команда дослідників з Аделаїдської медичної школи (Австралія) після експерименту за участю 29 молодих людей, повідомляє Daily Mail.

Добровольців розділили на дві групи: перша приймала капсули з підсолоджувачами, в яких містилися сукралоза і ацесульфа, що еквівалентна чотирьом з половиною банкам дієтичного напою в день.

Другий групі видавали капсули з плацебо без підсолоджувачів.

Популярні новини зараз

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Показати ще

Дослідники проаналізували бактерії в кишечнику добровольців і виявили зміни в складі мікробіома у тих, хто споживав підсолоджувачі, а також знижений рівень гормону GLP-1, який допомагає регулювати концетрацию глюкози в крові.

Автори заявляють, що результати їх дослідження підтверджують "концепцію, згідно з якою такі підсолоджувачі погіршують контроль цукру в крові у здорових суб'єктів".

Таким чином, дієтичні газовані напої, які зазвичай пропонують в якості альтернативи безалкогольним напоям без цукру в довгостроковій перспективі можуть призвести до розвитку діабету.

Втім виробники газованої води вважають, що в будь-якому випадку підсолоджувачі поки що єдина прийнятна альтернатива цукру для людей з діабетом.

"Низькокалорійні підсолоджувачі безпечні і були схвалені всіма провідними органами охорони здоров'я в усьому світі протягом десятиліть", заявив Гевін Партингтон (Gavin Partington), генеральний директор Британської асоціації безалкогольних напоїв.

Нагадаємо, британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Як повідомляв портал "Знай.uа", група дослідників з Університету Нью-Мексико довела, що вживання марихуани пом'якшує симптоми цілого переліку захворювань.

Також "Знай.uа" писав, що міжнародна група американських і японських дослідників заявила, що винайшла ліки від діабету першого типу.