Аргінін або L-аргінін — амінокислота, що міститься в молочних продуктах, рибі, птиці та інших видах м'яса.

В першу чергу він необхідний дітям для здорового росту і повноцінного розвитку. Також аргінін вельми популярний серед бодібілдерів, тому що допомагає наростити м'язову масу. На щастя, людський організм здатний виробляти аргінін самостійно, а також отримувати його з їжі, пише Medical News Today.

Чим корисний?

Результати дослідження 2013 року, показують, що добавки аргініну покращують кровотік у людей з неускладненим діабет, а отже, зменшують імовірність розвитку декількох серцево-судинних захворювань. До речі, це цілюща властивість також дозволяє виправити еректильну дисфункцію.

Популярні новини зараз

Всіх чоловіків змусять встановити "Резерв+": які зміни чекають мобілізацію

Індексація пенсій у 2025 році буде не для всіх: хто опиниться за бортом підвищень

Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування

Українців попередили про три місяці без пенсії: у кого будуть проблеми з ПФУ

Показати ще

Проте лікарі рекомендують воздержать від прийому аргініну, якщо пацієнт нещодавно пережив серцевий напад.

Аргінін також покращує роботу нирок, прискорює процес загоєння, зміцнює імунітет і нормалізує гормональний рівень.

В яких продуктах міститься

1. Горіхи і насіння

Насіння гарбуза містять величезну кількість аргініну — 6,905 г аргініну на одну чашку сушеного гарбуза.

Насіння кунжуту також є хорошим джерелом аргініну — 4,875 р в одній чашці.

Аргінін також зустрічається в різних видах горіхів:

Сушені волоські горіхи — 4,522 р в одній чашці.

Мигдаль — 3,525 р в одній чашці.

Кедрові— 3,258 р в одній чашці.

2. М'ясні продукти

Кращим джерелом аргініну вважається біле м'ясо, а особливо грудка індички — 16,207 р в одній чашці.

Курка містить 2,790 г аргініну в одній чашці.

Одна порція свинячої корейки містить 2,661 г аргініну.

В півкіло яловичини міститься 4,131 г аргініну.

3. Бобові

Наступні бобові містять велику кількість аргініну та інших амінокислот:

Соєві боби — відмінна альтернатива м'яса, яка містить 5,865 р амінокислоти в одній чашці.

Сирий арахіс — 4,567 г аргініну на чашку.

Нут — 3,878 г на чашку.

4. Морські водорості

Чашка висушених водоростей містить 4,645 р амінокислоти.

Чим шкідливий?

Деякі дані свідчать про те, що високий рівень аргініну може погіршити симптоми герпесу. Справа в тому, що вірус герпесу потребує аргiнiне для розмноження. Крім цього, аргінін може призвести до розвитку виразки шлунка.

Люди з цирозом печінки або низьким кров'яним тиском також повинні уникати прийому цiєй амiнокiслоти.

Нагадаємо, жирний сніданок призводить до колосальних змін у мозку всього за кілька днів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Монреальського університету довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

"Знай.иа" писав, що м'ясні напівфабрикати і оброблене м'ясо збільшують ризик виникнення раку молочної залози у жінок.