Нове дослідження групи вчених з Каліфорнійського університету спробували пояснити, чому чоловіки живуть у середньому на п'ять відсотків менше жiнок.

Медики встановили, що естроген фактично стимулює активність ферменту, який подовжує теломери і таким чином подовжує життя, пише Daily Mail.

Фактично, завдяки цьому, жіночі теломери найчастіше довше чоловічих. Наша ДНК кодується у 23 парах хромосом, а теломери — свого роду захисні ковпаки на кінці хромосом.

Теломери зроблені з тих же підстав нуклеїнової кислоти, що й інша генетична інформація людини, але вони виконують захисну функцію — оберігають дорогоцінний генетичний матеріал від пошкоджень.

Популярні новини зараз

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

З часом вони зношуються і стають надто короткими, клітини починають неправильно працювати, почасти тому, що їх ДНК підлягає, так би мовити, шкідливого впливу, а потім вмирають.

Тепер же виявлено взаємозв'язок між рівнем естрогену і довжиною теломер. Тому підтримання рівня естрогену має важливе значення жінок, оскільки після настання менопаузи, рівень їх гормонів падає.

Відомо, що естроген провокує рак, але при цьому захищає проти інших захворювань. Високі рівні гормону зміцнюють серцево-судинну систему і сприяють здоровому розвитку кісток. Слід зазначити, що надлишок естрогену в чоловічому організмі призводить до розвитку різних захворювань.

Стрес, проблеми зі здоров'ям і погані звички, також відображаються на тіломірах. Експерти стверджують, що чоловіки частіше п'ють і більше курять, а також постійно піддаються більшому ризику розвитку серцевих захворювань.

Дані за 2017 рік, засвідчили, що українські жінки живуть у середньому до 76,79 років, а чоловіки — 67, =02 років.

Нагадаємо, високий рівень естрогену може призвести до порушення роботи чоловічого організму: ожиріння, імпотенції, депресії, мігрені, зменшення м'язової маси і до гінекомастії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", нідерландські дослідники встановили причину постійних мігреней у чоловіків.

Також "Знай.uа" писав, що ризик виникнення післяпологової депресії збільшується у жінок, які народжують взимку.