Протягом багатьох століть дріжджі грали важливу роль в харчовому раціоні людини. Ці одноклітинні гриби входять до складу хліба, пива та інших продуктів.
Останнім часом особливу популярність отримали харчові або дієтичні дріжджі. Їх рекомендують додавати в їжу для збільшення енергії та зміцнення імунітету організму, пише Medical News Today.
Що таке харчові дріжджі?
Пенсія зросте майже на 1000 грн: хто може сподіватися на підвищення
Надіються всі, але мало хто відчує: чого чекати від індексації пенсій у 2025 році
Перевірки від газовиків вийшли на новий рівень: українцям розповіли про документ, який треба підписати
Українцям приготували нові виплати: хто отримуватиме 4500 грн щомісяця
Харчові дріжджі не містять глютен, цукор, сою, молоко, тому рекомендуються людям з алергією на харчові продукти або тим, хто дотримується суворих дієт.
Як правило, одна чверть чашки харчових дріжджів містить:
— 60 калорій;
— 8 г (г) білка;
— 3 г харчових волокон;
— 11,85 міліграма (мг) тіаміну або вітаміну B-1;
— 9,70 мг рибофлавіну або вітаміну В-2;
— 5,90 мг вітаміну B-6;
— 17.60 мкг (мкг) вітаміну B-12.
А тепер про корисні властивості дріжджів:
1. Запобiгають втомi
Багато виробників додають до складу харчових дріжджів вітамін B-12, дефіцит якого призводить до постійного відчуття втоми і слабкості.
2. Зміцнюють імунну систему
Дослідження показали, що гриби S. cerevisiae покращують імунітет і зменшує запалення, спричинене бактеріальною інфекцією.
3. Зміцнюють нігті, волосся і очищають шкіру
Харчові дріжджі перешкоджають випаданню волосся і ламкості нігтів. Також вони зменшують висипання у підлітків.
4. Підвищують чутливість до інсуліну, можливо
Деякі люди вважають, що харчові дріжджі покращують засвоєння глюкози у людей з діабетом 2-го типу, проте поки що дослідження цього не довели.
5. Рекомендуються вагітним жiнкам
Втім, перед внесенням харчових дріжджів в свій раціон настійно рекомендуємо проконсультуватися з медичним фахівцем.
Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Монреальського університету довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.
Також "Знай.uа" писав, що дієтологи стверджують, що жінки, в чиєму раціоні багато овочів, горіхів, оливкогового масла і морепродуктів, що на 22 % рідше страждають від інсульту.