Не так давно вчені з Каліфорнійського університету в Берклі дійшли висновку, що той, хто менше приділяє увагу сну, більше ізолюється від інших людей, страждає від цього сам і «заражає» негативом оточуючих. Роботу дослідників на цю тему публікує Nature Communications.

Так, фахівці з сну провели експеримент в лабораторії, в якому брали участь 18 добровольців від 18 до 24 років. Випробовуваних попросили виконати кілька завдань. При цьому в один день дослідження учасники виспалися, а перед іншим провели ніч без сну.

Варто відзначити, що в одному із завдань добровольцеві треба було наближатися до іншого до тих пір, поки той не скаже «стоп». Ті, хто не виспалися, трималися один від одного набагато далі тих, хто спав достатню кількість часу. У результаті аналіз досліджуваних показав, що ті з них, хто всю ніч не заплющував очей, сприймали оточуючих як загрозу.

Був і ще один експеримент, в якому вчені попросили 138 осіб записувати, чи добре вони спали останні дві ночі. Ті, хто спав з перервами або недостатньо, на ранок повідомляли про надзвичайне почуття самотності.

Популярні новини зараз

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

Стосується всіх власників газових лічильників: "Газмережі" терміново попередили споживачів

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Після цього фахівці збільшили вибірку до 1033 людей. Для об'єктивності добровольцям навіть не назвали тему дослідження. Їм показували відеоінтерв'ю з лабораторії сну з участю перших 18 випробовуваних.

Учасники повідомили, що багато людей після перегляду зазнали почуття самотності — просто від того, що бачили сонних людей на екрані. І чим більш виснаженим себе почував випробуваний на відео, тим гірше ставало глядачам. При цьому майже всі спостерігачі заявили, що воліли б спілкуватися і взаємодіяти з більш активними учасниками експерименту.

Нагадаємо, що новий аналіз крові дозволить поліції зі всього світу визначати ступінь втоми у водіїв.

Як повідомляв портал Знай.uа, американські вчені розповіли, що найбільш небезпечною позою під час сну лежачи на животі, адже під час неї неможливо нормально повертати шию і голову, що загрожує порушенням дихання.

Також портал Знай.uа писав, чим шкідливий сон при включеному світлі.