Гени, відповідальні за розвиток кісток, можуть бути винні в хронічних болях у людей.

Нове дослідження, яке було опубліковано в журналі PLOS, виявило цей дивовижний взаємозв'язок, пише Science Daily.

Вчені провели глобальне дослідження геному 158 000 чоловік, в числі яких були 29 000 людей з хронічним болем у спині.

Виявилося, що ген SOX5, який бере участь практично у всіх фазах ембріонального розвитку, пов'язаний з ризиками виникнення хронічного болю. Ранні дослідження показали, що дисфункція SOX5 призводить до дефектним утворень хряща та скелета у мишей.

Популярні новини зараз

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники

Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"

Показати ще

Взаємозв'язок між геном і хронічним болем у спині був виявлен в іншій групі добровольців з більш ніж 280 000 чоловік, в їх числі понад 50 000 людей з хронічним болем у спині.

Також була виявлена роль гена, який пов'язують з розвитком міжхребцевої грижі, у появі хронічного болю. Більш того, ще один ген, який відповідає за розвиток спинного мозку, також може мати відношення до проявлянию дискомфортних відчуттів.

"Хронічний біль у спині багато в чому пов'язан із змінами настрою. Роль центральної нервової системи при переході від гострої до хронічного болю в спині добре визнана. Однак ми виявили два ключових генетичних фактора, пов'язаних з розвитком хребта на ембріональній стадії, яку можуть бути причиною виникнення хронічних болів", — заявив автор дослідження Прадіп Сурі (Pradeep Suri) з відділу у справах ветеранів США.

Медики сподіваються, що подальші великомасштабні генетичні дослідження покажуть важливість як периферичних, так і центральних учасників хронічної болю в спині.

Нагадаємо, британські вчені встановили, що пролапс мітрального клапана (ПМК), який довгий час вважався нешкідливим, може привести до раптової смерті.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські дослідники з'ясували, як використовувати віруси для лікування меланоми.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.