Хіміотерапія та інші методи лікування онкологічних захворювань можуть порушити роботу смакових рецептеров і нюхових відчуттів в організмі людини.

Згодом аномалії можуть призвести до втрати апетиту і розвитку анорексії, перешкоджаючи реабілітації хворих, пише Science Daily.

Нове дослідження команди вчених з Вірджинського технічного коледжу по сільському господарству показало ефективність використання лактоферрина — високоактивного білка, що міститься в слині і молоці — для лікування цих побічних ефектів.

"Основні молекулярні механізми цих смакових аномалій досі погано вивчені", — заявила професор кафедри харчових наук та технологій Сьюзан Дункан (Susan Duncan).

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Після проходження хіміотерапії у пацієнтів з онкологічними захворюваннями виникає стійкий металевий смак в процесі прийому їжі. Аномалія може виникати через декілька годин, тижнів або навіть місяців після завершення лікування.

"Наші дослідження показали, що щоденне додавання лактоферрина викликає зміни в профілях слинних білків у хворих на рак, які можуть впливати на захист смакових рецепторів і сприйняття запаху", — заявила професор Дункан.

Дослідження ґрунтується на попередній роботі щодо застосування добавок лактоферрина при лікуванні аномалій смаку і запаху.

Добавка лактоферрина також посилює експресію слинних імунних білків, які сприяють зниженню окисного стресу і виникаючих побічних ефектів. Знижується також ймовірність виникнення молочниці.

Наприклад, завдяки електричному імплантату, який стимулює нерви на спинний хорде, 29-річний чоловік з параплегією зміг знову пересуватися після нещасного випадку в 2013 році.

Медики зуміли поставити на ноги чоловіка, який страждав від паралічу багато років.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські дослідники з'ясували, як використовувати віруси для лікування меланоми.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.