Дефiцит вуглеводів в раціоні призводить до порушень в роботі шлунково-кишкового тракту.

До таких висновків прийшли дослідники після того, як порівняли вплив двох різних дієт на склад мікробіома кишечника, пише Medical News Today.

Спочатку вчені на чолі з Річардом Агансом (Richard Agans) з Департаменту біохімії і молекулярної біології в Державному університеті Райта в Дейтоні розробили штучний кишечник.

Дослідники використовували фекальні зразки від донорів для відтворення бактеріальної середовища кишечника і додали поживні речовини спочатку із збалансованою "західної дієти", а потім з дієти без вуглеводів і білків, що складається виключно з жирів.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще

Потім вони застосували ряд передових технологій для вивчення та вимірювання складу метаболітів в результаті зміни поживних речовин.

Дослідження показало, що перехід від збалансованої дієти до дієти з високим змістом жирів збільшує популяцію бактерій, які метаболізують жирні кислоти.

У свою чергу, це зменшувало виробництво коротколанцюгових жирних кислот і антиоксидантів, які перешкоджають можливого пошкодження ДНК і процесам старіння, протидіє шкідливому впливу вільних радикалів.

Як стверджують дослідники, кишкові бактерії метаболізують вуглеводи і випускають коротколанцюгові жирні кислоти, які надають позитивний вплив на здоров'я. Наприклад, знижують ризик запалення і раку товстої кишки.

Також нове дослідження показало, що "мікробіом кишечника людини може використовувати дієтичні жирні кислоти для підтримання популяції корисних бактерій".

"Один з аспектів, полягає в тому, як макроэлементный склад дієти впливає на навколишнє середовище товстої кишки та кишкову мікробіоту, що мешкає в цій області", заявив професор Річард Аганс .

Нагадаємо, регулярне вживання жирної риби покращує здоров'я і роботу мозку майбутньої дитини.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ось 7 причин полюбити риб'ячий жир.

Також "Знай.uа" писав для чого потрібен вітамін B12.