Денний сон просто-таки життєво необхідний деяким людям.

До такого висновку прийшли японські вчені з Університету Цукуба, пише Independent.

У ході експериментів на мишах, дослідники виявили, що всього лише одна генна мутація збільшує тривалість сну, необхідного для повного висипання.

Ґрунтуючись на попередніх дослідженнях, медики вивчили ефекти мутації білка SIK3 на патерни сну у мишей.

Популярні новини зараз

Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили

За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою

Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

Показати ще

Крім цього, медики ретельно проаналізували скільки годин миші спали і як довго вони прокидалися, їх мозкову діяльність в періоди сну зі сновидіннями і без, а також рівень пильності в період активної фази сну.

Дослідники виявили, що гризуни, у яких була викликана мутація 551-й амінокислоти для трансформації в SIK3, спали довше і требували тривалий сон, якщо вірити показникам їх мозкових ритмів.

Гризуни також швидше прокидалися в нічний час доби, який вважається періодом активності.

"Наше дослідження показало, що SIK3 вiдiграє дуже важливу роль у регулювання сну", — заявляє один з авторів дослідження Масаші Янагісава (Masashi Yanagisawa).

Медики також вважають, що їх відкриття допоможе розібратися в таємничої природі сну людини. Отримані дані дозволяють припустити, що є люди, яким просто потрібно спати довше звичайного. І, можливо, це пов'язано з мутацією на 551-й амінокислоти в ДНК. Японськi дослідники мають намір продовжити свої дослідження.

Тим не менш, останнє дослідження на цю тему стверджує, що найкращий час для денного сну — 3 години дня. Вкрай не рекомендується вечірній сон, так як порушує циркадні ритми і може створити призвести е серйозних проблем у довгостроковій перспективі.

Нагадаємо, нормований сон знижує ризик виникнення діабету 2-го типу, серцевих захворювань і ожиріння.

Як повідомляв портал "Знай.uа", сон тривалістю від 6 до 8 годин значно скорочує ризик виникнення коронарних захворювань серця та інсульту.

Також "Знай.uа" писав, чому ми прокидаємося раніше будильника