Новий аналіз крові дозволить поліції зі всього світу визначати ступінь втоми у водіїв.

Про це повідомили вчені з Дослідницького центру сну в Університеті Суррея (Британія) після тестового випробування пристрою на 36 добровольцях, пише Sleep.

Спершу дослідники доручили учасникам експерименту непросте завдання — не спати протягом 40 годин (майже дві доби). Потім у випробовуваних взяли зразки крові і вивчили можливі зміни в тисячах генах.

З крові добровольців отримали матричну РНК — це невеликі фрагменти, отримані з активних генів для виробництва білків. Потім використавши комп'ютерну програму вчені виділили спеціальні біомаркери, які вказували на брак сну.

Популярні новини зараз

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок

Показати ще

Аналіз отриманих зразків виявив 68 генів, які могли б визначити ступені недосипання людини з точністю до 92 %.

Медики вважають, що їх пристрій дозволить запобігти дорожньо-транспортні пригоди, які стаються з вини водіїв, поснулих за кермом. І мова йде не тільки про автомобілі, але про будь-яки види транспортних перевезень: наземнi, повітрянi і воднi.

Також вчені вважають, що у майбутньому новий винахід візьмуть на озброєння роботодавці, щоб виявляти ступінь профпридатності своїх працівників протягом дня.

Вчені сподіваються створити тест, який дозволить виявляти скільки кому треба спати в залежності від структури їх генів

Згідно зі статистикою 2015 року, втома в 4 % випадків фігурує в якості причини дорожньо-транспортної пригоди; і в 2 % будь-яких нещасних випадків на дорозі. Втім, багато хто вважає, що цей показник сильно занижений, тому що втома набагато важче знайти, ніж алкоголь і наркотики в крові водіїв.

Нагадаємо, сон тривалістю від 6 до 8 годин значно скорочує ризик виникнення коронарних захворювань серця та інсульту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Монреальського університету (Канада) довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, чому ми прокидаємося раніше будильника.