Вітамін В12 має величезний вплив на роботу головного мозку і виконує важливу функцію в процесі кровотворення в організмі людини.

Речовина збільшує енергію, покращує пам'ять і концентрацію, а також підтримує нервову систему. Крім цього, B12 зміцнює імунітет, бере участь у формуванні червоних кров'яних клітин, нормалізує тиск.

Нестача вітаміну може призвести до появи серйозних захворювань, в числі яких анорексія, сплутаність свідомості, делірій, параноя, проблеми з диханням, втома і блідість.

На щастя, дефіцит B12 легко заповнити продуктами, які можна знайти в холодильнику у кожного:

Популярні новини зараз

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

1. Молочна продукція

Згідно з висновками Національних інститутів здоров'я (National Institutes of Health), достатньо 200 г нежирного йогурту або однієї склянки знежиреного коров'ячого молока, щоб заповнити нестачу вітаміну. Щоденний прийом зазначеної норми допоможе забезпечити 18 % необхідного споживання вітаміну

2. Яйця

Мало того, що яйця багаті на білок, кальцій, цинк, так ще містять в собі величезну кількість інших вітамінів: A, B5, D, K, E. В одному яйці міститься 7 % від необхідної норми вітаміну B12.

3. Збагачені продукти

Як стверджує канадський дієтолог Леслі Бек (Leslie Beck), деякі сорти злаків, рослинна молоко і соєві продукти насичені вітаміном В12. Це відмінний варіант для вегетаріанців та веганів, в раціоні яких відсутні продукти тваринного походження

"Збагачені рослинні напої містять 1 мкг вітаміну B12 в 1 чашці і забезпечують 50% щоденної потреби людини в цьому вітаміні у 1 порції", — заявляє експерт.

4. Морепродукти

Молюски славляться надлишком B12. У 85 грам содежится близько 85 мкг вітаміну.

Деякі види риб також вважаються джерелом вітаміну: сардини, нерку і райдужну форель. Крім цього, дієтологи рекомендують крабів, морські водорості норі і консервовані креветки в якості джерела B12.

5. Яловича печінка

Яловича печінка містить понад 70 мкг вітаміну B12 в порції 85 р. Втім, багато експертів налаштовані досить скептично.

"Вітамін B12-у м'ясі може бути менш біологічно доступним з-за втрат під час термічної обробки їжі і наявності колагену, який не перетравлюється, а також зниженої секреторної здатності шлунка", — заявляє дієтолог Лінда Антиноро.

Нагадаємо, зловживання соками, в тому числі смузі, може негативно відіб'ється на здоров'я і привести до ожиріння.

Як повідомляв портал "Знай.иа" що можна їсти перед сном.

Також Знай.иа" писав про 7 прості способи зміцнити імунітет