Під час зустрічі президенти Литви та Естонії Гітанас Науседа і Керсті Кальюлайд зуміли домовитися про спільні зусилля, які будуть спрямовані на єдину позицію Балтійських країн в питанні про відмову придбання електроенергії з БелАЕС. Президенти двох держав зв'язали потребу в цьому з позицією Російської Федерації. Про це повідомили в прес-службі президента Литви.

Читайте Знай в Google News!

"Росія прагне до ділення Європи та міра на сфери впливу з використанням різних важелів і засобів сили, такі, як дезінформація, історичний ревізіонізм, введення в експлуатацію небезпечної Білоруської АЕС в Островці", — переконані у литовського президента.

Литовський президент також подякував Кальюлайд "за безкомпромісну допомогу при оцінці загрози від БелАЕС", у свою чергу естонський лідер підтримав і ініціативу Литви приступити до дискусії про ситуацію в Білорусі після виборів на вищому інституційному рівні Європейського Союзу, і скликання позачергової сесії Європейської Ради для обговорення даного питання.

Президенти Литви та Естонії Гітанас Науседа і Керсті Кальюлайд, скріншот: Youtube

Білоруська атомна електростанція будується в Гродненській області. Генпідрядником виступає "Атомстройекспорт", яка входить в російську державну корпорацію з атомної енергії "Росатом". АЕС буде розділена на два енергоблоки потужністю 1200 МВт кожна. Росія планувала ввести перший блок БелАЕС у 2018 році, другий же - у 2019 р. Але терміни були порушені.

Віктор Каранкевич, який виступає міністром енергетики Білорусі, повідомив, що за новими даними перший блок електростанції повинен бути повністю введений в промислову експлуатацію десь в першому кварталі 2021 року. За його словами, зараз закінчуєеться пуско-налагоджувальні роботи, необхідні для пуску першого енергоблоку. Раніше президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко повідомляв про введення першого блоку "буквально на днях".

Популярні новини зараз

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, RAB-тариф створює вимоги до якості електропостачання і надає можливості їх реалізувати-Олександр Візир.

Як повідомляв "Знай.ua", інтереси держави у справі "Мотор Січі" не зачіпаються - суд.

Знай.ua писав, що "Енергоатом" відмовився продавати електроенергію на торгах після зміни ПСО.