Уявіть, що плаваєте в озері в спекотний літній день. Вода тепла, але дує вітер, і коли ви виходите з води, то відчуваєте холод, а слідом по шкірі пробігають мурашки. Поплававши, ви переодягаєтеся і повертаєтеся додому, щоб зігрітися. Заваривши чай і забравшись під ковдру, ви включаєте радіо і раптом чуєте пісню з далекого минулого, ту саму, яку співала вам ваша бабуся, коли ви були дитиною. І знову – по спині пробігає холодок – у вас знову мурашки або гусяча шкіра.

Чому ж з'являються мурашки або гусяча шкіра? Насправді мурашки – одна з найдивніших функцій нашого організму, вона успадкована від наших предків тварин.

По суті, мурашки - це крихітні піднесені горбки на шкірі, які схожі на шкіру птиці після того, як її пір'я обскубли. З'являються мурашки через скорочення монетарних м'язів, які прикріплені до кожного волоска. Кожен м'яз, що скорочується, створює неглибоку западину на поверхні шкіри, яка змушує навколишню область випинатися. Але через скорочення м'язів волосся на тілі стає дибки щоразу, коли нам холодно.

Типи клітин, через які з'являється "гусяча шкіра", відповідальні одночасно і за контроль росту волосся. З'ясували це американські біологи з Гарвардського університету спільно з колегами з Тайваню. Результати дослідження були опубліковано в журналі Cell.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Вважається, що мурашки, від яких шерсть встає дибки, допомагає тваринам захиститися від холоду. Проте цей рефлекс притаманний всім ссавцям, включаючи позбавлених густої шерсті на тілі – наприклад, людини.

Як встановили вчені, м'язи, які ініціюють утворення мурашок, з'єднують симпатичний нерв зі стовбуровими клітинами волосяного фолікула. Це означає, що кожен раз, коли утворюється "гусяча шкіра", стимулюється ріст нового волосся.

Як зазначив керівник дослідження доцент кафедри стовбурових клітин і регенеративної біології Я-Чіе Сюй, була виявлена цікава двокомпонентна система, модулююча поведінка стовбурових клітин залежно від температурного середовища.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як позбавитися від веснянок та пігментних плям

Як повідомляв портал Знай.ua, медики зруйнували популярні міфи про необхідну кількість випитої води за день

Також Знай.ua писав, як лікувати сонячні опіки — сметана виявилася далеко не найкращим варіантом