У Грузії набув чинності закон, з допомогою якого влада хоче поліпшити екологічну ситуацію в країні, а точніше - на недопустити її погіршення. Йдеться про заборону поліетиленові пакети.

З 1 квітня в Грузії почав діяти закон, який забороняє виробництво, імпорт і продаж поліетиленових пакетів будь-якої товщини. Про це повідомляє Аgenda.gе.

Тепер в країні дозволено виробляти, імпортувати і реалізувати лише ті пакети, які розкладаються в природі.

За порушення заборони підприємцям загрожує штраф в розмірі 500 ларі (5088 грн) і конфіскація товару. У разі повторного порушення сума санкцій буде подвоєна.

Контроль за виробниками пакетів буде здійснювати департамент нагляду за охороною навколишнього середовища Міністерства охорони навколишнього середовища та сільського господарства Грузії, а за імпортерами - митна служба Міністерство фінансів. Місцевих реалізаторів перевірятимуть органи місцевих самоврядувань.
У той же час під заборону не потрапляють біорозкладні пакети.
Термін "біорозкладаний" означає здатність матеріалу розпадатися на екологічно безпечні речовини, в основному за рахунок бактерій, за умови потрапляння в землю. Такі пакети розкладаються приблизно за два роки і не завдають шкоди навколишньому середовищу.

За даними ООН, щорічно населення Землі використовує до п'яти трильйонів пластикових пакетів. Кожну хвилину люди використовують близько 10 млн таких пакетів.

Нагадаємо, в Україні хочуть повністю заборонити поліетиленові пакети.
Слідом за європейськими країнами, проблемою пластикових пакетів перейнялася і Україна. У Верховній Раді депутати зареєстрували проект закону, яким пропонується позбутись від шкідливого матеріалу вже у найближчі роки.

Нагадаємо, вчені знайшли спосіб, як боротися з пластиком в океані. Їм у цьому допоможуть бактерії.

Як повідомляв портал Знай.ua, Україна втратила єдиний завод з утилізації небезпечних відходів.

Популярні новини зараз

Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року

Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари

Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку

Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки

Показати ще