Міжнародна команда дослідників проаналізувала ДНК з 151 мумії з археологічного району. За даними науковців, ДНК сучасних єгиптян більше збігається з геномом жителів Африки на південь від Сахари, з муміями, похованими в їх країні.

Про це йдеться у результатах дослідження геному мумій, опубліковані в журналі Nature Communications.

Ці дані допомагають дослідникам оцінити вплив історії на генетику єгиптян.

Міжнародна команда дослідників проаналізувала ДНК з 151 мумії з археологічного району Абусире ель-Мелек. Ділянка розташована вздовж річки Ніл в Середньому Єгипті. Вік мумій нараховує близько 1400 до н. е. — 400 н. е ..

Популярні новини зараз

Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки

Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати

Зміни у військовому обліку: українським чоловікам видадуть новий документ

ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки

Показати ще

За словами старшого автора дослідження Йоханнеса Крауза, директор Інституту науки про людину Товариства Макса Планка (Німеччина), генетичні дослідження древніх єгипетських мумій — рідкісне явище з-за низки проблем: жаркого клімату, високого рівня вологості в більшості гробниць і хімічних речовин, використані при муміфікації, які руйнують ДНК.

Успіх цієї команди вчених у видобутку і аналізі ДНК у мумій — це прорив, який відкриває двері для подальшого вивчення муміфікованих останків, щоб краще зрозуміти історію розселення людей в Єгипті.

Мета дослідників полягала в тому, щоб з'ясувати, постраждали стародавні єгипетські народи на генетичному рівні з-за вторгнення ззовні і іноземне панування.

Нагадаємо, найстародавніші печерні малюнки виявилися зоряними картами: це кардинально змінює історію людства.

Як повідомляв портал Знай.uа, у скельних породах провінції Гуйчжоу, що на південному заході Китаю, виявлені унікальні скам'янілості черепахи з відсутнім панциром.

Також портал Знай.uа писав, що вчені дослідили кілька малюнків і артефактів неандертальців і прийшли до висновку, що, швидше за все, саме вони навчили нас мистецтву.